Data: 24.05.2021

ONG: Primăria Sectorului 1 a avut cea mai completă vizualizare a datelor bugetare

Primăria Sectorului 1 a avut cea mai completă vizualizare a datelor bugetare, dar și cea mai bună explicare a felului în care este compus un buget local, potrivit unei analize realizată de organizația non-guvernamentală Funky Citizens.

ONG-ul a analizat procesul de elaborare și aprobare a bugetelor locale din 109 municipii din România (incluzând aici și cele șase sectoare ale Capitalei), urmărind "în ce măsură acestea respectă criteriile din legislația privind finanțele publice locale legate de transparența acestui proces". Studiul a urmărit în ce măsură municipiile din România au reușit să facă pasul către standarde moderne internaționale din finanțele publice, respectiv să adopte măsuri care să le facă bugetele deschise (formatul de publicare, bugetele pentru cetățeni sau dezbaterile publice organizate).

Funky Citizens notează că platforma dedicată de pe site-ul Primăriei Sectorului 1 nu ia în calcul doar proiectul de buget (până la momentul 10 mai 2021, când a ONG-ul a finalizat colectarea datelor, doar proiectul era publicat, între timp platforma a fost actualizată și cu datele privind bugetul aprobat), ci și vizualizarea datelor bugetare în funcție de planificare, rectificare și execuție bugetară.

"Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că vizualizările sunt destul de complexe și nu explică neapărat pe înțelesul cetățenilor multe dintre conceptele bugetare," arată organizația non-guvernamentală.

Pe de altă parte, mai precizează Funky Citizens, din păcate, nu există o versiune deschisă a bugetului în integralitatea sa. "Însă prezentarea bugetară este de departe cea mai completă pe care am întâlnit-o, fiind privită din perspectiva întregului ciclu bugetar," conchide analiza organizației non-guvernamentale.Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro
ONG: Primăria Sectorului 1 a avut cea mai completă vizualizare a datelor bugetarehttps://primariasector1.ro/foto/articles/comunicatepresa/buget-ps1-site.jpeg