Cum se va desfășura recensământul?

28. Care sunt modurile în care se va efectua colectarea datelor la recensământ?
Colectarea datelor la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 se face în două moduri:
a). prin autorecenzare (completarea online a datelor de fiecare dintre noi),
b). prin varianta clasică prin primirea vizitei recenzorului pentru cetățenii care nu au putut, din anumite motive, să se autorecenzeze.

29. Pot completa chestionarul pentru altcineva?
Doar în ultimă instanță, prin interviurile proxy, o persoană poate oferi recenzorului, pe propria răspundere, informații corecte și complete despre o altă persoană care nu poate participa la recensământ. Interviurile proxy se realizează doar în cazuri excepționale și doar dacă recenzorul nu a putut contacta în prealabil persoana ce trebuie recenzată. Informațiile în cazul interviului proxy pot fi oferite doar de către rude sau, în lipsa acestora, de către vecini sau administratori de bloc.

30. Cine poate completa chestionarul de recensământ pentru minori?
În cazul persoanelor minore, completarea chestionarului de recensământ în perioada de autorecenzare poate fi făcută de către unul dintre părinți, de tutorele legal sau persoana majoră la care este în grijă.

31. În situația în care nu sunt acasă/în țară în perioada în care are loc recensământul (RPL 2021), risc vreo amendă?
Pentru situațiile în care nu vă aflați la reședința obișnuită sau sunteți plecat din țară pe perioada recensământului, este prevăzută autorecenzarea online. Astfel, introducerea datelor se poate face oricând în perioada de autorecenzare (14 martie – 15 mai 2022). Totul se poate face ușor, rapid și de la distanță.

32. Statul oferă beneficii celor care participă la recensământ (RPL 2021)?
Da. Persoanele salariate care se autorecenzează (își completează online chestionarul de recensământ) primesc de la angajator o zi liberă, indiferent dacă lucrează în mediul public sau privat.

33. Care sunt atribuțiile primarilor în organizarea recensământului (RPL 2021)?
Pentru recensământul populației și locuințelor runda 2021 (RPL2021), atribuțiile primarilor se regăsesc în art.34, alin.3, din OUG nr.19/2020, acestea referindu-se la constituirea comisiilor municipale/ orășenești/ comunale, recrutarea și plata recenzorilor, asigurarea spațiilor și a mijloacelor necesare desfășurării, verificarea denumirii străzilor, participarea la împărțirea localităților în sectoare de recenzare, instalarea de posturi de lucru pentru autorecenzarea asistată, informarea populației, distribuirea materialelor despre recensământ, informarea și asistarea populației în limbile minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care aceste comunități depășesc 20%.
Primarului îi revin atribuții privind organizarea și desfășurarea recensământului și în conformitate cu art.155 din Codul administrativ.

Sursa: www.recensamantromania.ro