Recenzare prin interviu fața-în-față

55. Cine sunt recenzorii?
Recenzorul este persoana care interacționează direct cu populația care nu a putut (din diverse motive) să se autorecenzeze, intervievând persoanele din locuințele alocate în sectorul de recensământ atribuit și înregistrând datele pentru toate locuințele, spațiile colective de locuit, gospodăriile și persoanele din sectorul de recensământ respectiv în chestionarul electronic de recensământ, cu ajutorul unei tablete electronice.

56. Cum se va verifica dacă de pe o adresă au completat toți cei care locuiesc acolo în faza autorecenzarea online? Se va face verificare pe teren, recenzorii vor vizita fiecare locuință din sector?
Fiecare recenzor (care va merge în teren, la adrese/locuințe) va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parțial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat și CNP-urile (parțial anonimizate) pentru care trebuie desfășurat interviul. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge.

57. Când trebuie să aștept vizita recenzorului?
În perioada de recenzare prin interviu efectuat de recenzor, respectiv între 16 mai și 17 iulie 2022.

58. Pot modifica data vizitei planificate a recenzorului?
Numai în cazuri excepționale. RPL2021 urmează un calendar fix, construit pentru a maximiza eficiența și coordonarea personalului de recenzare din teren.

59. Ce se întâmplă dacă recenzorul nu ajunge nici la a doua vizită programată?
Recenzorul are obligația de a se prezenta la termenul programat.

60. Cum recunosc un recenzor?
Fiecare recenzor are obligația a prezenta legitimația cu însemnele recensământului (RPL2021).

61. Cât durează, ca timp, să fiu recenzat de către un recenzor?
Durata activității de recenzare față-în-față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane (care dau număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă). În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 și 10 minute per persoană.

62. Dacă dețin mai multe locuințe, trebuie să caut mai mulți recenzori?
Depinde de locația locuințelor respective. Fiecare localitate este împărțită în sectoare de recensământ. Un recenzor efectuează recenzarea într-un sector de recensământ.
Un singur recenzor va lua în evidență fiecare locuință. Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo (aceasta fiind reședința lor obișnuită).

63. Recenzarea față-în-față în prezența unui recenzor se înregistrează video sau audio?
Relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială. Nu se fac înregistrări video sau audio.

Sursa: www.recensamantromania.ro