Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Sectorul 1: Peste 100 de divorțuri pe cale administrativă în 2013

Publicat: 10.01.2014

Peste 100 de cupluri din Sectorul 1 au divorțat, pe cale amiabilă în cursul anului 2013 la Direcția Generală de Stare Civilă și Evidență a Persoanei din această zonă administrativă. De la sfârşitul anului 2010, când a intrat în vigoare Legea nr. 202 care reglementează divorţul pe cale administrativă şi până la sfârşitul anului trecut aproximativ 400 de cupluri din Sectorul 1 şi-au desfăcut căsătoria prin această modalitate.

Începând din luna iunie 2013, divorţul administrativ nu mai este gratuit. Prin Legea nr. 127/2013 privind aprobarea OUG nr. 121/2011 s-a stabilit  instituirea unei taxe de 500 de lei pentru cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. În Sectorul 1 taxa se achită la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale.

Vârsta medie a cuplurilor care s-au despărţit pe cale administrativă este de sub 30 de ani. Marea majoritate a acestor cupluri au vârsta cuprinsă între 23 și 30 de ani, iar durata medie a căsătoriilor desfăcute pe cale administrativă  este de 2-4 ani.

Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor,  intrată în vigoare la data de 25.12.2010, a fost reglementat divorţul pe cale administrativă care face posibilă desfacerea căsătoriei în termen de 30 de zile prin intermediul notarului public sau al ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune.

Condiţiile pentru admisibilitatea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

Cuplurile care locuiesc sau care s-au căsătorit în Sectorul 1 și care doresc desfacerea căsătoriei pe cale administrativă trebuie să depună la Registratura Direcției Generale de Stare Civilă și Evidență a Persoanei din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Biroul de Căsătorii următoarele documente:
• Certificatele de naştere în original şi fotocopie;
• Certificatul de căsătorie în original şi fotocopie;
• Actele de identitate în original şi fotocopie;
• 5 timbre fiscale de 1 leu.

Ofiţerul de stare civilă care înregistrează cererea soţilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru împăcare. La expirarea acestui termen, dacă decizia soţilor rămâne neschimbată, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează fiecăruia dintre foştii soţi, în termen de 15 zile, câte un exemplar original al certificatului de divorţ, fără a se face vreo menţiune despre culpa soţilor.

Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut