Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Achiziționăm Casa Petrescu, monument istoric care a fost abandonat de zeci de ani: “Facem un centru educațional”

Publicat: 28.12.2022

Una din clădirile emblematice ale Sectorului 1, casa Petrescu, situată pe Calea Griviței nr. 115-117, imobil inclus în Lista monumentelor istorice, va fi achiziționată de Primăria Sectorului 1 și trasformată într-un centru educațional multifuncțional. Consiliul Local Sector 1 a votat astăzi proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliulului General al Municipiului București împuternicirea expresă a Sectorului 1 în vederea achiziționării acestui imobil și realizarea acestei investiții.

Casa a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capșa, an în care proprietarul și-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale "La Vapor". În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul "Mercur", apoi, în anul 1937, renumitul Magazin "Popp& Bunescu" (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ș.a.) și-a deschis aici o filială.

După naționalizare, în perioada comunistă și la începutul anilor '90, în această clădire a fost un magazin "Alimentara" și o circă financiară. Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 de moștenitorii proprietarilor inițiali. În prezent, clădirea este nefolosită și se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

"Casa Petrescu se află în aproprierea Gării de Nord, într-o zonă ușor accesibilă, iar prin reabilitare și reconvensie poate fi transformată într-un imobil de utilitate publică prin implicarea autorității publice care au competențe în domeniu și dețin fondurile necesare realizării unor intervenții de asemenea amploare, așa cum este Sectorul 1 al Capitalei," declară primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Imobilul păstrează încă semnele arhitecturale specifice epocii ce a precedat cele două conflagrații mondiale. La exterior, clădirea păstrează intacte toate elementele arhitecturale, ieșind în evidență detaliile decorative aplicate pe frontoanele ferestrelor. La interior, încăperile înalte cu tavane decorate spectaculos cu rozete, frize și cornișe cu modele florale, poartă nostalgia unei serate muzicale cu invitați din lumea bună a Capitalei.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat ce planuri are administrația locală cu acest imobil. "Prima măsură: reabilitarea/ consolidarea, ca măsură de protejare și conservare a patrimoniului cultural-istoric. Apoi vom face aici un centru educațional multifuncțional unde copiii care au domiciliul Sectorul 1 să-și poată pună în practică abilitățile și aptitudinile, unde să-și poată transpune în mod liber și creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-științifice, prin crearea de ateliere tematice. Vor fi create săli de studiu și practică în parteneriat cu unitățile de învățământ de pe raza teritorială a Sectorului 1. De asemenea, vor fi realizate spații comerciale/ expoziționale în concordanță cu istoricul comercial al imobilului și al întregii zone. Eu am promis să salvez patrimoniul arhitectural al Bucureștiului și încet, încet reușim," a precizat Clotilde Armand.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut