Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Acordăm un stimulent financiar de 1.000 de lei pe lună pentru fiecare copil cu handicap grav. „Nu dăm banii pe machete și programe inutile, lucrăm 100% pentru cetățeni și pentru rezolvarea problemelor acestora”

Publicat: 03.04.2024

Primăria Sectorului 1 acordă, începând cu acest an, un stimulent financiar de 1.000 de lei pe lună pentru fiecare copil cu handicap grav cu asistent personal care are domiciliul sau reședința în această zonă administrativă. Majoritatea dintre beneficiarii acestui stimulent sunt copii care suferă de o tulburare de spectru autist.

Cererea pentru acordarea stimulentului se depune la Registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 din Bulevardul Mareșal Averescu nr.17 sau prin prin e-mail la adresa: registratura@dgaspc-sectorul1.ro.

Pentru a beneficia de acest stimulent financiar acordat de Primăria Sectorului 1, prin DGASPC, copiii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să aibă domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 1;
  • Să aibă Certificat de Încadrare în Grad de Handicap Grav cu Asistent Personal emis de către Comisia pentru Protecția Copilului Sector 1 și se află în plată la DGASPC Sector 1;
  • Să nu fie instituționalizați ca urmare a stabilirii unei măsuri de protecție speciale într-un serviciu de tip rezidențial sau să nu se afle în alte tipuri de instituții rezidențiale publice cu caracter social sau medico-social, în care li se asigură întreținere complete din partea autorității administrației publice centrale sau locale pe o perioadă mai mare de o lună;
  • Să nu aibă restanțe de plată față de bugetul local al Sectorului 1.

Tulburarea de spectru autist se manifestă prin dificultăți în comunicare și în interacțiunile sociale, precum și prin comportamente și interese repetitive și afectează nu doar persoanele diagnosticate, ci și familiile acestora care trebuie să înțeleagă și să se adapteze la tratamentul și terapiile necesare. Cei mai mulți dintre copiii cu handicap grav cu asistent personal primesc venituri un pic peste salariul minim pe economie și care sunt total insuficiente pentru nevoile speciale pe care le are o astfel de persoană.

“Pentru copiii cu handicap grav de regulă părinții trebuie să plătească o persoană care să aibă grijă de ei cât sunt la muncă, iar pentru recuperare  trebuie să efectueze mai multe terapii, care sunt destul de costisitoare. Cele acordate gratuit de către Guvernul actualei coaliții sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Avem două centre de zi pentru sprijinirea persoanelor cu autism

Sprijinul Primăriei Sectorului 1 pentru persoanele care suferă de tulburare de spectru autist nu se reduce doar la acordarea acestui stimulent. Pentru copiii și adulții din Sectorul 1 diagnosticați  cu această patologie avem două centre de zi la sediul DGASPC din Bulevardul Mareșal Averescu nr.17.

În Pavilionul “E” funcționează Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități-TSA, iar în Pavilionul “F” funcționează Centrul de Zi.

În cele două centre de zi, echipele noastre multidisciplinare pun în practică activități prin care le exersează abilitățile beneficiarilor și le dezvoltă potențialul individual. Mai mult, familiile beneficiază de consiliere psihoeducațională pentru a se adapta mai bine nevoilor persoanelor cu tulburări de spectru autist.

În plus, pentru îmbunătățirea serviciilor oferite gratuit beneficiarilor, DGASPC Sector 1 a accesat fonduri europene prin PNRR. Astfel, până la sfârșitul acestui an vor fi achiziționate dispozitive asistive, echipamente de kinetoterapie, obiecte de dezvoltare a abilităților lucrative, materiale de petrecere a timpului liber și tehnologie de exersare a comunicării.

“Noi, prin măsurile de asistență socială, nu dăm pomeni electorale. Venim cu măsuri concrete și țintite în sprijinul persoanelor care într-adevăr au nevoie de ele. Nu dăm banii pe machete și programe inutile, lucrăm 100% pentru cetățeni și pentru rezolvarea problemelor acestora”, a mai precizat edilul Sectorului 1.

Serviciul Imagine și Cultură

Tel. fix: 021/319.10.13/int.151

E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut