„Alege verde! – o campanie publică pentru salvarea spaţiilor verzi”
Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 a salvat de la distrugere peste 15 hectare de spaţiu verde numai pe raza Sectorului 1, majoritatea acestor suprafeţe fiind amenajate, în prezent, ca zone de recreere publice, a anunţat, marţi, 10 martie 2009, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, la dezbaterea „Alege verde! – o campanie publică pentru salvarea spaţiilor verzi".
„Salvarea spaţiilor verzi trebuie să rămână o prioritate absolută. Nu înţelegem demersul Ministerului Mediului pentru modificarea Ordonanţei 114, atât timp cât acest act normativ a salvat de la distrugere peste 15 hectare de spaţii verzi numai în Sectorul 1, în ultimul an. (…) Există o presiune imensă pentru modificarea acestei Ordonanţe, iar mai mulţi primari, membri ai PD-L, au hotărât să trântească această ordonanţă în Parlament. Solicit public Ministerului Mediului să lupte pentru menţinerea acestui act normativ şi să nu cedeze intereselor unor primari, care nu sunt capabili să lupte pentru interesele comunităţilor lor", a afirmat primarul Andrei Chiliman.
Edilul Sectorului 1 a precizat că, numai anul trecut, peste 10 la sută din totalul cererilor pentru construcţii au putut fi respinse datorită existenţei OUG 114/2007.
"Ordonanţa a salvat peste 150 de spaţii verzi adiacente blocurilor din Sectorul 1, a salvat de la distrugere ştrandul Străuleşti şi Ştrandul Tineretului – unde se intenţiona construirea unei clădiri de 120 de metri -, terenuri întregi de verdeaţă de pe străzile Paris, zona Kiseleff, Primăverii şi Dorobanţi. A salvat de la distrugere Parcul Bordei!", a mai spus Chiliman.
Alături de primarul Andrei Chiliman, la dezbatere au participat: Lucia Varga ( deputat PNL şi membru în comisia pentru Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor), Daniel Budurescu (deputat PNL), Mircea Toma – preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei şi preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Vama Veche", Radu Filipescu – Grupul pentru Dialog Social, Nicolae Rădulescu Dobrogea – preşedintele Asociaţiei Eco-Civica, profesorul universitar Alfred Bulai şi reprezentanţi ai Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Participanţii la dezbatere şi-au manifestat îngrijorarea faţă de pericolul ca, în urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, Ordonanţa de Urgenţă 114/2007 să fie respinsă şi să se permită astfel distrugerea ultimelor petice de vegetaţie existente în Bucureşti.
"Prin modificarea Ordonanţei 114/2007, Ministerul Mediului acordă sprijin unui grup restrâns de interese, nicidecum mediului. Pe motiv că prevederile Ordonanţei nu sunt foarte clare şi că se aduc prejudicii proprietarilor de islazuri şi celor care vor să-şi construiască toalete în curţile proprii, Ministerul Mediului solicită un răgaz de un an pentru a aduce modificări Ordonanţei 114 şi cere suspendarea acestui act normativ. Este un mod josnic de a rezolva problemele acelor primari care vor să profite de pe urma acestui vid legislativ şi să emită autorizaţii de construcţii pe terenuri verzi. Ordonanţa este foarte clară! A oprit tăierile masive de copaci şi a stopat distrugerea spaţiilor verzi. De aceea, solicităm ca ministrul mediului să prezinte public un punct de vedere legat de această Ordonanţă", a declarat Nicolae Rădulescu – Dobrogea, preşedintele asociaţiei Eco-Civica.
Atitudinea confuză a Ministerului Mediului în legătură cu acest act normativ, semnalele din ce în ce mai clare că în Camera Deputaţilor ordonanţa va fi respinsă sunt dovezi evidente că spaţiile verzi sunt din nou în pericol.
Participanţii la dezbaterea „Alege verde! – o campanie publică pentru salvarea spaţiilor verzi" au solicitat deputaţilor să apere interesul public şi să susţină proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, în forma adoptată de Guvern, aşa cum a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.
„Avem nevoie de aer, avem nevoie de verde, iar această ordonanţă este garanţia că turnuri din beton şi sticlă nu vor lua locul spaţiilor verzi", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, la finanlul dezbaterilor.
Informaţii de background
În perioada campaniei de recuperare a Parcului Bordei, primarul Andrei Chiliman, împreună cu cetăţenii Capitalei şi cu societatea civilă, s-au constituit într-un factor de presiune asupra autorităţilor publice centrale şi au cerut Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să împiedice ridicarea oricărei construcţii în parcuri, spaţii verzi sau zone de agrement. În urma acestei campanii, Guvernul a emis în data de 17 octombrie 2007 Ordonanţa de urgenţă 114/2007, act normativ care a oprit fenomentul defrişărilor, al tăierilor masive de copaci şi a stopat distrugerea spaţiilor verzi
Prevederile OUG 114/2007 au făcut obiectul a două excepţii de neconstituţionalitate, ambele respinse de Curtea Constituţională prin deciziile nr.824/2008 şi 1416/2008, pe considerentul că legiuitorul are dreptul de a aduce limitări dreptului de proprietate, conform art. 44 din Constituţie, astfel încât acest drept să nu vină în coliziune cu interesele generale privind protecţia mediului. În cazul de faţă, Curtea Constituţională a apreciat că această limitare are şi o justificare socială şi morală, având în vedere că „protejarea spaţiului verde existent are o legătură directă cu nivelul de sănătate publică, ceea ce constituie o valoare de interes naţional". De altfel, şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strassbourg a decis în mai multe rânduri faptul că restrângerea dreptului de proprietate în vederea luării unor măsuri de protejare a mediului este legitimă şi nu contravine art.1 din Protocolul 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (de exemplu decizia din dosarul nr.12742/87 Pine Valley Developments şi alţii contra Republicii Irlanda).
În prezent Ordonanţa 114/2007 se află la Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor cu termen de depunere a raportului în data de 12.03.2009. Ordonanţa zace în sertarele comisiei Camerei Deputaţilor de mai bine de un an de zile. După ce a fost modificată pentru a permite ridicarea de construcţii pe spaţiile verzi private, OUG a fost respinsă de Senat, întrucât nu a întrunit numărul de voturi necesar unei legi organice. De menţionat, Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Lasă un răspuns