Andrei Chiliman: Reabilitarea termică va continua în Sectorul 1, în ciuda piedicilor puse de Ministerul Dezvoltării
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, face următoarele precizări față de afirmațiile mincinoase ale Ministerului Dezvoltării, regăsite într-un așa-zis raport de evaluare al programului de reabilitare termică:
"Sectorul 1 a fost promotorul programului de reabilitare termică în România, administrația Chiliman fiind cea care a găsit soluția pentru deblocarea acestui program la nivel național, în anul 2008. De atunci, în ciuda piedicilor puse de guvernarea PD, Primăria Sectorului 1 a reușit, prin resurse proprii, să reabiliteze termic GRATUIT zeci de blocuri, beneficiari fiind câteva zeci de mii de locuitori ai Sectorului 1 care plătesc jumătate din valoarea facturii la întreținere în sezonul rece.
În loc să fie preocupat de identificarea surselor de finanțare pentru a sprijini comunitățile din România, Ministerul Dezvoltării pune piedici acestui program național. Doamna Elena Udrea, ca ministru, a reușit doar să aloce discreționar fonduri pentru localități conduse de primari PD sau apropiați partidului de guvernământ și, în 2010, după ce a epuizat resursele bugetare, a stopat acest program național.
Locuitorii Sectorului 1 ar fi bucuroși dacă Ministerul Dezvoltării ar aloca fonduri pe măsura atenției pe care o acordă procesului de reabilitare termică din această zonă administrativă a Bucureștiului.
Primăria Sectorului 1 înțelege indignarea doamnei Elena Udrea pentru faptul că în Sectorul 1 s-au reabilitat termic 133 de imobile, în condițiile în care Ministerul Dezvoltării a alocat discreționar fonduri pentru acest proces în anul 2010 sectoarelor 2, 3 și 6 din Capitală, municipiilor Cluj, Brașov, Arad și altor localități conduse de primari PD sau apropiați partidului de guvernământ, nu însă și pentru locuitorii Sectorului 1.
Nu înțelegem însă indignarea doamnei Udrea față de costurile pentru procesul de reabilitare termică, costuri care se înscriu în media națională stabilită de minister (55 euro/metrul pătrat + TVA aferent lucrărilor de bază, adică 68,2 euro/metrul pătrat – inclusiv TVA).
Unitatea de măsură pentru reabilitarea termică, prevăzută de toate legile, inclusiv cele fizice, este metrul pătrat, nicidecum apartamentul, așa cum în mod fals sugerează un așa-zis raport al Ministerului Dezvoltării.
În Sectorul 1, media costurilor de reabilitare termică este de 81 euro / metrul pătrat (defalcat: lucrări de bază – izolare termică suprafața opacă (pereți), suprafață vitrată (geamuri), terasa imobilului și subsolul care înseamnă 63,24 euro/metrul pătrat, inclusiv TVA – la care se adaugă costuri de înlocuire a instalației termice, montarea și demontarea instalațiilor de pe fațadă, lucrări de reparații a fațadei imobilului, lucrări de reparație a terasei imobilului, montarea de glafuri (pervaze), lucrări de refacere a infrastructurii la nivelul soclului aferent imobilului etc), preț care este în media națională stabilită de către minister și sub media pe București".
În Sectorul 1 au fost reabilitate termic 133 de imobile, având o suprafață totală de peste 565.000 de metri pătrați.
Primarul Sectorului 1 îi asigură pe bucureștenii acestei zone administrative că lucrările de reabilitare termică vor continua și în anul 2011.
„Îi asigur pe locuitorii Sectorului 1 că vom continua programul de reabilitare termică, în ciuda tentativelor penibile de discreditare a acestui program de către Elena Udrea. După încercările eșuate de a opri acest program, în Sectorul 1, prin nealocarea de fonduri, ministrul așa-zisei dezvoltări încearcă să discrediteze eforturile noastre de a aduce un confort termic în locuințe, costuri reduse la întreținere și un aspect urbanistic plăcut al comunității noastre. Nu va reuși! Vom continua să reabilităm termic blocuri, gratuit, prin eforturile noastre", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Peste șapte mii de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreținere. Este vorba despre locatarii celor 133 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviației, Floreasca și Băneasa, reabilitate termic până în prezent de către administrația locală a Sectorului 1.
Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.
După recepția lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanța energetică a clădirii și a instalațiilor aferente.
Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau maxim B, în funcție de starea inițială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A – eficienţă energetică ridicată – și ajung până la clasa G – eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.
În plus, blocurile reabilitate termic îşi păstrează valoarea de piaţă în ciuda faptului că preţurile imobilelor au scăzut semnificativ.
Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Izolarea termică a blocurilor reprezintă prima etapă din "Strategia 2012 Sectorul 1" – cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru România şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei.
Strategia abordează în mod integrat problemele urbanistice, economice, sociale şi de mediu ale celor cinci ansambluri rezidenţiale, asigurând astfel coerenţă şi funcţionalitate, două elemente esenţiale în dezvoltarea unui oraş european modern.
"Obiectivul meu pentru acest mandat este creşterea calităţii vieţii, iar investiţiile în reabilitarea termică reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste funcţiuni", a mai precizat edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Compartimentul Imagine, Cultură, Presă şi Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
Lasă un răspuns