Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Chiliman: ”Cerem Guvernului anularea deciziei de fiscalizare a activității micilor producători”

Publicat: 23.04.2010

Primăria Sectorului 1 cere Guvernului abrogarea Ordonanței nr. 44/2008 care obligă micii producători să-și fiscalizeze activitatea.

În plus, Primăria Sectorului 1 adresează un apel organelor statului să nu dea dovadă de exces de zel în următoarele zile și să sancționeze micii producători care nu s-ar conforma unui act normativ ambiguu, birocratic și generator de o creștere nejustificată a prețurilor.

Prețurile la legumele și fructele aflate la vânzare în piețe s-ar dubla dacă Guvernul menține în vigoare acest act normativ, iar micii producători ar fi condamnați la faliment.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 (privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale), deși obligă țăranii să se transforme în mini societăți comerciale, nu abrogă vechea legislație: HG nr. 661/2001 privind eliberarea certificatului de producător și HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice.

Aceste acte normative încă în vigoare oferă micilor producători agricoli facilitatea de a-și vinde produsele doar în baza certificatului de producător, fără alte obligații fiscale. Această măsură a permis ca prețul legumelor și fructelor să rămână în zona suportabilității și în an de criză.

Obligarea de către stat a micilor comercianți de a-și fiscaliza activitatea are ca efect majorarea prețurilor la produsele de bază, cu repercursiuni atât asupra veniturilor micilor producători, dar mai ales asupra populației, obligând-o să achiziționeze produse scumpe în plină criză.

"Nu poți obliga micii producători să dea bon fiscal pentru marfa pe care o comercializează în condițiile în care legea este ambiguă și există legislație în baza căreia ei își pot desfășura activitatea fără a fi fiscalizați. Legislația care nu a fost abrogată este o măsură de protejare a acestei categorii de producători. În forma actuală, legea condamnă la sărăcie micii producători din România obligați să-și vândă produsele la prețuri duble unei populații aflată în plină criză financiară, incapabilă să suporte o nouă creștere de prețuri" a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Direcția de Comunicare a Primăriei Sectorului 1

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut