Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Chiliman: Începutul anului școlar în pericol, cer demiterea ministrului Gheorghe Pogea

Publicat: 11.09.2009
Ministerul de Finanţe refuză, de câteva luni, să achite salariile profesorilor din Sectorul 1, în ciuda solicitărilor adresate de Primăria Sectorului 1 acestei instituţii.
 

După ce timp de opt luni a acoperit din bugetul local plata salariilor cadrelor didactice, a asistenţilor maternali, a personalului didactic din instituţiile de învăţământ special, costurile programului guvernamental laptele şi cornul, dar şi lucrările de consolidare şi modernizare a şcolilor, Primăria Sectorului 1 a rămas fără resurse financiare pentru a acoperi, în continuare, plata salariilor profesorilor şi învăţătorilor.

Ministerul de Finanţe a rămas impasibil la solicitările legitime ale Primăriei Sectorului 1, care a cerut alocarea, conform legii, a 44 de milioane de lei, sumă necesară pentru plata salariilor profesorilor.

Guvernul trebuie să aloce 44 milioane lei pentru plata salariilor profesorilor până la sfârșitul anului, sumă pe care refuză să o pună la dispoziția Sectorului 1.

"În Sectorul 1, începutul şcolii este incert, întrucât Ministerul de Finanţe refuză să plătească salariile profesorilor din acest sector. Îi cer preşedintelui Traian Băsescu să-l demită pe ministrul Gheorghe Pogea care dă dovadă fie de incompetenţă, fie de rea-credinţă.

Ministrul Pogea şi Guvernul pretind ca salariile profesorilor pe ultimele cinci luni ale anului 2009 să fie plătite integral de la bugetul local al Sectorului 1 şi nu de la Bugetul de Stat, aşa cum prevede legea şi cum se întâmplă peste tot în România.

Ori domnul Pogea nu are aceşti bani şi, atunci, orice ministru de Finanţe care a ajuns într-o asemenea situaţie, pleacă acasă. Ori domnul Pogea are aceşti bani, dar nu vrea să-i dea la Sectorul 1.

Nu pot să nu observ că alte primării de sector, colorate politic similar cu Guvernul, nu au această problemă. Şi în acest caz, domnul Pogea trebuie să plece acasă, eventual împreună cu politrucii care l-au numit ministru.

Le amintesc politrucilor că eu sunt ales să reprezint interesele locuitorilor din Sectorul 1, printre care nu se numără acoperirea incompetenţei sau a relei-credinţe a domnului Pogea.

Banii locuitorilor din Sectorul 1 îi direcţionăm către investiţii: reabilitarea şcolilor – unde am investit aproape 150 milioane de lei numai anul acesta pentru lucrări de modernizare și consolidare – refacerea spitalelor, reabilitarea termică a blocurilor, infrastructură – care înseamnă locuri de muncă. Şi ne facem datoria, chiar în an de criză!

Sectorul 1 produce 10% din PIB-ul României şi este o bătaie de joc din partea Ministerului de Finanţe să nu-şi respecte obligaţiile pe care le are faţă de cea mai productivă comunitate din România.

Ne-am făcut datoria şi faţă de domnii profesori! Suntem singura primărie din Bucureşti care le-a acordat anul acesta bonusuri în tichete-cadou din bugetul local.

Salariile profesorilor sunt însă treaba Guvernului. Şi, pentru că domnul Pogea nu şi-a făcut datoria, acţionăm Guvernul în judecată. Şi sunt convins că Justiţia le va face dreptate profesorilor, părinţilor şi copiilor din Sectorul 1.

Îmi declar solidaritatea cu profesorii din Sectorul 1 şi fac un apel public la dânşii: Chiar dacă aveţi toată dreptatea în acest caz, vă rog ca, de dragul copiilor noştri şi pentru prestigiul instituţiilor noastre de învăţământ, să nu decideţi neînceperea anului şcolar. Ne vom bate umăr la umăr şi vom recupera drepturile dumneavoastră!", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Biroul de Presă

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: comunicare@primariasector1.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut