Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Divorțul administrativ, deocamdată gratuit în Sectorul 1

Publicat: 12.01.2011
           Începând din acest an, căsătoriile se pot desface pe cale amiabilă, într-un termen mult mai scurt și deocamdată gratuit, la Direcția Generală de Stare Civilă și Evidență a Persoanei a Sectorului 1.
            Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor,  intrată în vigoare la data de 25.12.2010, a fost reglementat divorţul pe cale administrativă care face posibilă desfacerea căsătoriei în termen de 30 de zile prin intermediul notarului public sau al ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune.

De la intrarea în vigoare a acestui act normativ, în Sectorul 1 nu a fost înregistrată nicio cerere de divorț administrativ.

În prezent, procedura de divorț pe cale admnistrativă este gratuită în Sectorul 1, însă în perioada următoare Consiliul Local urmează să hotărască dacă se va percepe sau nu o taxă pentru desfacerea căsătoriei.

Condiţiile pentru admisibilitatea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

Cuplurile care locuiesc sau care s-au căsătorit în Sectorul 1 și care doresc desfacerea căsătoriei pe cale administrativă trebuie să depună la Registratura Direcției Generale de Stare Civilă și Evidență a Persoanei din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Biroul de Căsătorii următoarele documente:

 ·         Certificatele de naştere în original şi fotocopie;

 ·         Certificatul de căsătorie în original şi fotocopie;

 ·         Actele de identitate în original şi fotocopie;

 ·         Declaraţia autentificată de un notar public, în situaţia în care ultima locuinţă comună nu este aceeaşi cu domiciliul sau reşedinţa ambilor soţi înscris/ă în actele de identitate.

Ofiţerul de stare civilă care înregistrează cererea soţilor le va acorda acestora un termen de 30 de zile pentru împăcare. La expirarea acestui termen, dacă decizia soţilor rămâne neschimbată, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei şi eliberează fiecăruia dintre foştii soţi, în termen de 15 zile, câte un exemplar original al certificatului de divorţ, fără a se face vreo menţiune despre culpa soţilor.

           

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut