Iarna poate fi ca vara!
Primăria Sectorului 1 a demarat la începutul lunii septembrie 2008 lucrările de audit termic – proces premergător lucrărilor de reabilitare termică – la 85 de blocuri din zonele Universitate, Aviaţiei, Băneasa, Dorobanţi, Calea Griviţei, Gara de Nord, Ion Mihalache, Domenii, Bucureştii Noi şi Pajura.
"Reabilitarea blocurilor, proces care a început în această primăvară se află în etapa preliminară obligatorie, astfel încât, în prezent, am început lucrările de audit termic la 85 de blocuri. Acest program se va extinde, anul viitor, la toate blocurile din Sectorul 1, pentru ca, în cel mai scurt timp, locuitorii Sectorului 1 să beneficieze de confort, reducerea consumului de energie şi de facturi mai ieftine la întreţinere", a declarat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Auditul termic este operaţiunea care determină soluţia tehnică şi costurile pentru lucrările de reabilitare termică a unui imobil. După auditul termic, Primăria Sectorului 1 va declanşa procedurile pentru a începe lucrările de reabilitare termică a blocurilor.
Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare termică, blocurile din Sectorul 1 vor căpăta un aspect urbanistic plăcut, iar costurile la întreţinere se vor reduce semnificativ.
În Sectorul 1 sunt aproximativ 300 de blocuri care necesită lucrări de reabilitare termică. Primăria Sectorului 1 plăteşte şi partea pe care trebuie să o achite asociaţiile de proprietari, conform legii, pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Consiliul Local Sector 1 a hotărât, la sfârşitul lunii ianuarie 2008, ca autoritatea locală să preia cheltuielile asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor. Potrivit acestei hotărâri, iniţiată de Primarul Andrei Chiliman, 66% din costurile reabilitării termice pentru un bloc din Sectorul 1 sunt suportate din bugetul local al Sectorului 1, diferenţa urmând sa fie acoperită din fonduri de la bugetul de stat.
De asemenea, preluarea finanţării cheltuielilor se face numai la acele asociaţii de proprietari care aprobă, cu votul majorităţii membrilor adunării generale a proprietarilor, decizia de intervenţie şi semnează convenţia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, în condiţiile legii, a acţiunilor pentru reabilitarea termică a clădirii.
Până în prezent, au fost încheiate 107 convenţii-cadru cu asociaţiile de proprietari.
După reabilitarea blocului, factura la întreţinere a bucureştenilor din Sectorul 1 scade cu cel puţin 30 %, iar beneficiarii investiţiei vor locui într-un imobil cu un aspect urbanistic plăcut. Reabilitarea termică presupune decopertarea unei clădiri şi „anveloparea" ei într-un strat termoizolant, înlocuirea tâmplăriei clasice cu ferestre tip termopan şi refacerea hidroizolaţiei terasei şi a subsolului blocului.
Etapele reabilitării termice a blocurilor sunt următoarele:
- auditul energetic al clădirilor;
- proiectare etapa I – elaborarea studiului de fezabilitate pe baza măsurilor specificate în auditul energetic;
- proiectare etapa a II-a – elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie;
- obţinerea autorizaţiei de construire;
- executarea şi recepţia lucrărilor de reabilitare termică.
Actele cu care asociaţiile de proprietari trebuie să se adreseze Primăriei Sectorului 1:
- l Cerere către Primăria Sector 1 privind includerea condominiului în programul de reabilitare termică.
- l Solicitarea va fi însoţită de următoarele documente:
- – Fişa de identificare a clădirii;
- – Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor;
•- Hotărârea adunării generale a proprietarilor privind aprobarea deciziei de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii;
•- Copie după hotărârea judecătorească de înfiinţare a asociaţiei de proprietari;
•- Copie după procesul verbal al adunării generale în care a fost ales preşedintele.
Persoanele interesate pot obţine mai multe informaţii privind acest program de la Serviciul Reabilitare Termică al Primărie Sectorului 1, strada Piaţa Amzei nr. 13, Parter, Camera 10, Telefon 021. 314.20.91, 021.314.20.92, 021.314.20.98, e-mail reabilitaretermica@primariasector1.ro.
Lasă un răspuns