Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Investițiile Primăriei Sectorului 1 în 2022: exproprieri și reabilitări de imobile istorice/emblematice, extinderi de școli și asfaltarea drumurilor

Publicat: 13.01.2022

Asfaltarea a 50 de străzi, reabilitarea termică a 60 de blocuri, precum și extinderea școlilor Herăstrău și Pia Brătianu sunt o parte din proiectele de investiții care vor începe, în 2022, în Sectorul 1. Tot în acest an vor începe lucrările de reabilitare la teatrele Masca și Bazilescu.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat, într-un interviu pentru portalul www.hotnews.ro, investițiile pe care administrația locală vrea să le demareze în acest an, parte dintr-un program mai amplu, care se întinde pe următorii trei ani.

"Anul acesta o să finalizăm asfaltarea a 50 de străzi, între 50 și 80, depinde cât vom reuși, și avem încă 100 de străzi pentru anul viitor și încă 200 peste doi ani. Ambiția noastră este să nu mai avem străzi de pământ și să avem un mobilier urban de calitate și unitar. Pe partea de blocuri am început programul de reabilitare, o să finalizăm anul acesta aproximativ 60 de blocuri. Avem o mică neînțelegere cu Consiliul Local în privința altor 85 de blocuri," declară primarul Sectorului 1.

Exproprierile

Primăria Sectorului 1 are în plan să exproprieze, în anul 2022, un număr de cinci clădiri monument istoric, pentru a le consolida și pune în valoare: fostul hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, atelierele Berthelot (unul din sediile Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza") și blocul Ciclop de pe bulevardul Magheru. 

"Deja am reabilitat cu o grijă specială un bloc care este în apropiere, am fost foarte atentă să păstrăm specificul, și vrem să continuăm reabilitarea clădirilor de pe arterele principale și blocul Ciclop face parte din ambițiile mele. Aș dori să-l cumpărăm, să-l reabilităm, să avem o parcare acolo și să avem un bulevard Magheru care arată altfel", afirmă Clotilde Armand. Primarul anlizează și ideea de a cumpăra Casa Radio și terenul aferent pentru a amenaja acolo un spațiu dedicat sportului.

Proiectele pilot

În 2022 vor începe și două proiecte pilot, unul vizează amplasarea de panouri solare și pompe de căldură la cel puțin zece blocuri din cartierul Aviației, iar celălalt amenajarea unor platforme pentru colectare selectivă pe patru fracții în cartierul Pajura.

"Sunt mai multe cartiere din Sectorul 1 care suferă foarte mult din cauză că sunt la capăt de rețea și sunt probleme cu furnizarea apei calde și căldurii. Am pus acel generator de ultimă generație în Aviației, o să mai punem unul anul acesta, unde sunt probleme, dar nu asta este soluția pe termen lung. Eu mi-aș dori să nu mai depindem de Termoenergetica," explică primarul Sectorului 1.

Școlile

La capitolul învățământ, primarul spune că anul acesta se vor finaliza lucrările de extindere a școlilor Pia Brătianu și Herăstrău, vor începe lucrările la școala din Greenfield și se vor inaugura două bazine de înot.

"Ideea este să nu mai avem școli unde elevii învață în 3 schimburi. Am diminuat, dar vrem să nu mai fie deloc. Se vor deschide două bazine de înot, le-a făcut CNI, noi trebuie să le branșăm la utilități. Anul acesta ne propunem să le inaugurăm. Aș vrea ca toti copiii de la 7-8 ani să aibă o oră de înot în fiecare săptămână. Așa se întâmplă în alte țări civilizate", afirmă Clotilde Armand.

Tot anul acesta Primăria va face documentația pentru consolidarea a 11 școli care prezintă risc seismic, iar lucrările vor începe în 2023.

Piețele

În ceea ce privește piețele, primarul declară că în 2022 va fi modernizată Piața 1 Mai și se va concesiona Piața Amzei pentru a fi transformată în spațiu de "coworking", piață cu legume și fructe și food market cu mâncare sănătoasă.

De asemenea, se vor planta între 10.000 și 15.000 de arbori, vor începe lucrările de reabilitare a teatrelor Masca și Teatrul de vară din Parcul Bazilescu, vor fi inaugurate două cluburi pentru seniori, iar sume între 10 și 20 de milioane lei vor fi alocate pentru investiții în spitalele din sector și vom începe construirea unor blocuri de locuințe pentru tineri.

Promenada Verde

În 2022 se va lucra și la documentația necesară realizării proiectului Promenada Verde. Primăria a reușit în ultimul an să inventarieze și terenurile de pe malul lacurilor, a încheiat un protocol cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement de la Primăria Capitalei (administratorul lacurilor), pentru realizarea proiectului și a lansat licitația pentru elaborarea planului de urbanism aferent proiectului.

"Anul acesta o să facem studiul de fezabilitate pentru tronsoanele pe care deja le-am deschis și sper să deschid alte tronsoane tot anul acesta, dar partea de mal care va fi reconstruită va fi făcută doar pe tronsoanele care există acum, mă refer anul acesta. O să avem bucăți din promenadă finalizate în 2023. Până la finalul mandatului aș dori să avem gata Lacul Băneasa și o bună parte din celelalte două lacuri finalizate. Nu cred că o să pot face tot, dar măcar un lac aș vrea să fie complet", a mai spus Clotilde Armand.

Interviul acordat publicației www.hotnews.ro poate fi accesat online la adresa https://bit.ly/3KjljrV

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut