Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Mai puțini câini fără stăpân pe străzile Sectorului 1

Publicat: 26.03.2010
           Peste 1700 de câini maidanezi au fost adunați de pe străzile Sectorului 1 de la deschiderea celui mai modern adăpost pentru câinii fără stăpân din Capitală. Poliţia Animalelor Sector 1 a adunat de pe străzi în perioada ianuarie 2009-martie 2010 un număr de 1.704 câini, dintre care 585 sunt încă adăpostiţi în Centrul Teritorial „Odăi".  
            Inaugurat în data de 15 ianuarie 2009, Centrul Teritorial poate adăposti aproape 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile, dar şi o zonă de birouri.

Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează microcipuri pentru identificare. Până în acest moment au fost sterilizaţi 550 câini, 542 au fost vaccinaţi, iar la 814 li s-au montat microcipuri. De asemenea, 232 de câini au fost revendicaţi de către proprietari, iar 197 au fost daţi spre adopţie în cadrul celor 13 campanii inițiate de Primăria Sectorului 1 sau direct de la Centrul Odăi.  

Primăria Sectorului 1 este prima administrație din țară care a înființat, la începutul anului 2008, Serviciul Poliția Animalelor. Acest serviciu a fost conceput ca o structură nouă care să vină în întâmpinarea cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri vizând prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.

Prin Serviciul Poliția Animalelor, Primăria Sectorului 1 pune la dispoziția locuitorilor acestei zone administrative și două centre sanitar-veterinare cu tarife reduse. Cabinetele veterinare oferă servicii de asistenţă sanitar-veterinară socială pentru animalele de companie şi economice ai căror proprietari au domiciliul stabil în Sectorul 1.

Serviciile oferite de aceste centre sunt: consultaţii şi tratamente, deparazitări interne şi externe, vaccinări câini şi pisici la cerere, sterilizări/castrări, diverse intervenţii chirurgicale, investigaţii paraclinice cu aparatura din dotare, ecografii animale de companie etc.

Totodată, în cele două centre de asistenţă veterinară, posesorii de animale de companie din Sectorul 1 îşi pot steriliza gratuit câinii şi pisicile care nu sunt de rasă pură.

Tot pentru posesorii de animale de companie, Primăria Sectorului 1 a amenajat sute de puncte de distribuţie (cutii metalice, inscripţionate cu mesaje de atenţionare, de unde pot fi procurate, gratuit, pungi şi mănuşi din plastic) pe aleile din jurul parcurilor Regina Maria, Kiseleff, Herăstrău și în zonele Şoseaua Nordului, DN1 (Bucureşti-Ploieşti), Elena Văcărescu, Arcul de Triumf. Necesarul de pungi este completat zilnic.

Persoanele care îşi plimbă animalele de companie în zonele unde Primăria Sectorului 1 a amenajat puncte de distribuţie a pungilor din plastic şi nu au asupra lor materialele necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice, riscă amenzi.

În perioada următoare vor fi amenajate astfel de puncte de distribuţie în toate parcurile din Sectorul 1, dar şi în alte zone unde posesorii de animale de companie îşi plimbă patrupedele.

Mai mult, pentru a împiedica abandonul animalelor pe domeniul public și pentru a responsabiliza deţinătorii de animale de rasă comună cu privire la obligaţiile ce le revin, Primăria Sectorului 1 a demarat în luna octombrie 2009 campania de identificare a câinilor și pisicilor. Câinii şi pisicile din Sectorul 1 sunt monitorizaţi de poliţiştii comunitari prin microcipuri și crotalii pentru o identificare mai ușoară a proprietarilor, în cazul în care aceștia se pierd de stăpâni.

"Sectorul 1 este prima zonă administrativă din Capitală care este pe cale să rezolve problema câinilor fără stăpân. Soluţia pe care o aplicăm pentru rezolvarea acestei probleme este una europeană, care îmbină nevoia de protecţie a cetăţenilor de agresivitatea câinilor maidanezi, cu nevoia de protecţie a animalelor, potrivit standardelor europene în domeniu", a precizat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Direcția de Comunicare a Primăriei Sectorului 1

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut