Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Majoritatea din Consiliul Local Sector 1 a blocat declanșarea procedurii de expropriere a Clădirii Ciclop pentru restaurare și reabilitare. Proiectul va fi din nou pe ordinea de zi, în ședința din 30 mai 2024

Publicat: 27.05.2024

Primăria Sectorului 1 continuă în ritm accelerat programul de reabilitare și punere în valoare a clădirilor simbol din această zonă administrativă, aflate în stare avansată de degradare. După ce, la sfârșitul anului trecut, a fost finalizată Expertiza Tehnică la Hotelul Dunărea, iar în prezent este în ultima fază de realizare Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru acest imobil, administrația locală a Sectorului 1 a elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru declanșarea procedurilor de expropriere a Clădirii Ciclop de pe B-dul Magheru nr. 6-8 pentru restaurarea și reabilitarea sa.

Astfel, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului Local al Sectorului 1 din data 16 mai 2024 s-a aflat proiectul de hotărâre privind solicitarea către Consiliul General al Municipiului București de adoptare a unei hotărâri pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică asupra imobilului monument istoric, situat în B-dul Magheru nr. 6-8, în vederea realizării lucrărilor de protecție și restaurare.

Din păcate, și de această dată, majoritatea din Consiliul Local Sector 1  a continuat să blocheze sau să respingă pe bandă rulantă proiecte esențiale pentru comunitatea locală. Astfel, înainte de a începe dezbaterea și aprobarea celor șapte proiecte de pe ordinea suplimentară, printre care și acest proiect de hotărâre, consilierii majorității au părăsit sala, iar ședința s-a încheiat din lipsă de cvorum.

Pentru a încerca să deblocheze procedura de expropriere, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a repus acest proiect pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sector 1 convocată pentru joi, 30 mai 2024, începând cu ora 10:00.

Parcare supraetajată și spații culturale după restaurarea Clădirii Ciclop

Potrivit proiectului de hotărâre, justa despăgubire, estimată în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, urmează a fi stabilită pe baza unui Raport de evaluare efectuat de un expert acreditat de Agenția Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR, ce va ține cont de expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici ulterior declanșării procedurii de expropriere.

Plata sumei individuale va fi asigurată din bugetul local sau din alte sume legal constituite la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București. După ce imobilul va intra în administrarea Primăriei Sectorului 1, administrația locală va amenaja aici o parcare supraetajată și spații destinate evenimentelor culturale.

Garajul Ciclop a fost prima parcare supraetajată din România

Garajul Ciclop este una dintre cele mai emblematice clădiri din centrul Capitalei, reprezentând un simbol al Modernismului bucureștean. Este un imobil monument istoric, încadrat în clasa I de risc seismic. Clădirea Ciclop a fost prima parcare supraetajată din România și primul imobil european ridicat cu sistem antiseismic pe role.

În anul 2001, imobilul a fost retrocedat parțial, iar în anul 2015 a fost finalizată procedura de retrocedare. Pentru că proprietarii nu s-au îngrijit de această clădire, în acest moment imobilul se află într-o stare avansată de degradare, fiind un pericol pentru persoanele care tranzitează zona.

Demersurile făcute de Primăria Sectorului 1 până în prezent

Administrația locală a Sectorului 1 a început, încă din anul 2022, demersurile pentru achiziționarea imobilului Ciclop în vederea restaurării și punerii acestuia în valoare ca imobil de utilitate publică, însă nu s-a ajuns la un acord în privința ofertei de vânzare cu coproprietarii imobilului.

Prin urmare, a fost elaborat proiectul de hotărâre privind solicitarea către Consiliul General al Municipiului București de adoptare a unei hotărâri pentru aprobarea declanșării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică asupra imobilului monument istoric, situat în B-dul Magheru nr. 6-8, în vederea realizării lucrărilor de protecție și restaurare.

Serviciul Imagine și Cultură

E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut