Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

PARTENERIAT PRIMĂRIA SECTORULUI 1 – TEATRUL ACT

Publicat: 25.05.2005

 

    Primăria Sectorului 1 lansează , împreună cu Teatrul ACT Bucureşti, prima etapă a proiectului extrACT, o premieră în România, proiect care îşi propune reabilitarea interesului pentru teatru. Grupul – ţintă este format din elevii liceelor bucureştene. Prima fază se va desfăşura în Colegiul German “Goethe”.

 

    

   Ce este extrACT

 

 

   Încercarea de reabilitare a interesului pentru teatru  pleacă de la constatarea scăderii dramatice a consumului de divertisment artistic nemijlocit, în favoarea formelor de divertisment mediat (cu referire în primul rând la programele de televiziune de o calitate îndoielnică şi la consumul, în creştere, de navigare pe internet, ca modalităţi preferate de petrecere a timpului liber).

 

   În interacţiune cu mediul dinamic al noului tip de societate, persoanele tinere, par mai expuse influenţelor datorate agresiunii constante a formelor de divertisment facil – cultura şi activităţile artistice tradiţionale tind să se adapteze modelului cerere – ofertă, ceea ce conduce inevitabil la diminuarea rolului educativ al acestora şi la scăderea nivelului calitativ.

 

   Proiectul urmăreşte trei obiective majore:

 

  – atragerea în actul artistic teatral a elevilor de liceu prin distribuirea lor în spectacole – lectură alături de actori profesionişti, sub îndrumarea unui regizor de teatru, spectacole care urmează să fie reprezentate în incinta liceului cu participarea colegilor şi a cadrelor didactice;

  – creşterea măsurabilă a numărului de spectatori de teatru, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani şi creşterea frecvenţei / revenirii acestora în mediul teatral;

  – eşantionarea participanţilor la proiect, elevi – actori, elevi – spectatori şi cadre didactice, în vederea evaluării rezultatelor şi a măsurării eficienţei proiectului.

 

 

  Cum se va desfăşura proiectul

 

 

   În această primă etapă, elevii actori vor lucra alături de tânărul regizor Peter Kerek, absolvent al UNATC în anul 2004. Acesta a montat, la studioul Casandra, spectacolul “Don Juan se întoarce de la război”, a participat la stagii de pregătire în Germania, la Deutsches Theater din Berlin şi la Schauspielhaus din Leipzig. În ianuarie 2005, Peter Kerek a debutat ca regizor la Teatrul ACT cu spectacolul “La Ţară” de Martin Crimp.

 

   Textele propuse pentru prima fază a proiectului sunt CHATROOM de Enda Walsh şi OLEANNA de David Mamet. Ambele texte tratează teme familiare universului tinerilor, sunt texte noi, în premieră, nereprezentate încă pe nici o scenă profesionistă de teatru din România. La audiţiile realizate la C.G. “Geothe” în zilele de marţi, 10 mai şi miercuri 11 mai, s-au prezentat 20 de elevi, în prezenţa unui reprezentant al Primăriei Sectorului 1, Peter Kerek şi echipa Teatrului ACT au selectat 10 elevi (şase fete şi trei băieţi). Aceştia au început deja repetiţiile pe text, primele reprezentaţii cu spectacolul lectură urmând să se desfăşoare după aproximativ două săptămâni.

 

   Primăria Sectorului 1 şi Teatrul ACT vor organiza o conferinţă de presă, la care va participa şi Primarul sectorului 1, Andrei Ioan Chiliman, ocazie cu care vor fi date şi alte detalii legate de desfăşurarea acestui proiect educativ. Acest proiect va beneficia de sprijinul financiar şi logistic al Primăriei Sectorului 1.

 

  

 Rezultatele proiectului

 

 

   Evaluarea rezultatelor proiectului va fi relizată de add, o organizaţie non-profit, a cărei principală preocupare este cercetarea şi dezvoltarea audienţei pentru organizaţii culturale inovatoare.

 

   Proiectul extrACT se va desfăşura în cel puţin zece licee bucureştene şi va dura până la sfârşitul anului şcolar 2005-2006. Rezultatele cercetării vor fi făcute publice sub forma unei broşuri şi a unui CD de prezentare multimedia şi vor fi prezentate Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei şi Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.

 

  

  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut