Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Percheziții, în această dimineață, la o grupare specializată  în transportul și depozitarea ilegală a deșeurilor din construcții și industriale. Ancheta a fost deschisă la sesizarea Poliției Locale Sector 1

Publicat: 29.05.2024

Ofițerii Secției 5 Poliție fac, în această dimineață,  mai multe percheziții la o grupare specializată în transportul și depozitarea ilegală a deșeurilor din construcții și industriale. Este vorba despre un dosar penal ce are ca obiect asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni economice și abandonarea deșeurilor pe terenuri private sau publice.

Ancheta a fost deschisă, în urmă cu câteva luni, ca urmare a unor sesizări făcute de Poliția Locală Sector 1. În concret, mai mulți administratori de societăți preferau să plătească la negru această rețea pentru a scăpa de deșeuri, în loc să intre în legalitate și să încheie contracte cu operatorul de salubritate.

“Sprijinim în continuare acțiunea Poliției Naționale, peste zece echipaje de Poliție Locală (Compartimentul Protecția Mediului, Compartimentul Activități Comerciale și Serviciul Ordine Publică) sunt în acest moment în trei locații din Sectorul 1 pentru a face verificări la sediile firmelor implicate în acest caz”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Toleranță zero față de cei care încalcă legislația de mediu în Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 are toleranță zero față de cei care încalcă legislația de mediu și depozitează gunoaie în locuri nepermise, punând în pericol sănătatea locuitorilor. Astfel, administrația locală a Sectorului 1, prin Poliția Locală Sector 1, a implementat încă din cursul anului 2022 un plan coerent de măsuri prin care și-a propus identificarea și sancționarea persoanelor care abandonează ilegal deșeuri pe domeniul public sau privat din această zonă administrativă. Printre măsurile incluse în acest plan amintim controale programate și inopinate, efectuate de patrule ale agenților locali, aplicarea de amenzi contravenționale și supravegherea cu camere video a domeniului public.

Reprezentanții Poliției Locale Sector 1 au aplicat, în anul 2023, 176 sancțiuni – amenzi/avertismente pentru gunoi aruncat pe domeniul public, iar în anul 2024, până la începutul lunii mai, un număr de 30 de sancțiuni – amenzi/avertismente.

Reamintim faptul că în vara anului 2022, pentru prima dată în istoria Poliției Locale Sector 1, a fost confiscată o autoutilitară care se pregătea să arunce ilegal deșeuri provenite din construcții în cartierul Giulești- Sârbi. Pe lângă confiscarea autovehiculului, proprietarul a fost amendat cu 10.000 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Numai în cazul unui teren de pe strada Carierei, Poliția Locală Sector 1 a dat amenzi de zeci de mii de lei și a confiscat trei autoutilitare care aruncau ilegal deșeuri de construcție. Acest teren a fost în proprietatea unei societăți de stat aflate în faliment, iar acum este în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Finanțelor.

 Pentru că nu se rezolva nimic doar cu amenzile, Primăria Sectorului 1 a trecut la pasul următor.    Astfel, administrația locală a Sectorului 1 a obținut în instanță obligarea Ministerului Finanțelor la salubrizarea și igienizarea acestui teren de pe Drumul Carierei din Cartierul Giulești – Sârbi, pe care sunt acumulări necontrolate de deșeuri.

La începutul acestui an, Poliția Locală Sector 1 a somat ministerul să pună în aplicare hotărârea definitivă a instanței. Pentru că Ministerul Finanțelor a ignorat sentința judecătorească, Primăria Sectorului 1 a  angajat o societate de executori judecătorești să o pună în aplicare.

Un alt exemplu este un teren de pe strada Nadeș. În această zonă a fost identificat un teren proprietate privată, intabulat, în suprafață de peste un hectar, pentru care au fost întocmite somații/invitații deținătorilor terenului în cauză în vederea salubrizării, igienizării și îngrădirii.

Având în vedere faptul că nu au fost respectate măsurile dispuse prin respectivele somații/invitații, în fiecare an au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 121/2010 privind unele măsuri de asigurare a îngrădirii, salubrizării și igienizării terenurilor virane în Municipiul București, cât și conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 privind normele de salubrizare ale Municipiului București.

De asemenea, precizăm faptul că polițiștii locali au demarat procedurile legale conform Hotărârii Consiliului Local Sector 1 Nr.143/2021 – privind aprobarea ,,Regulamentului privind procedura de salubrizare, igienizare și împrejmuire a terenurilor virane aflate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1”, în urma cărora s-a emis o Dispoziție a Primarului Sectorului 1 potrivit căreia lucrările de salubrizare vor fi executate de către reprezentanții Administrației Domeniului Public Sector 1.

Pentru a putea pune în aplicare dispoziția mai sus menționată, Administrația Domeniului Public Sector 1 s-a adresat instanței de judecată competentă. Precizăm faptul că, în perioada 2022-2024, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.500 lei pentru starea insalubră a acestui teren.

Serviciul Imagine și Cultură

E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut