Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Poliția Animalelor strânge câinii fără stăpân din Sectorul 1

Publicat: 01.07.2010
           Peste 2.000 de câini maidanezi au fost adunați de pe străzile Sectorului 1 de la deschiderea celui mai modern adăpost pentru câinii fără stăpân din Capitală. Poliţia Animalelor Sector 1 a adunat de pe străzi în perioada ianuarie 2009-iulie 2010 un număr de 2.200 de câini, dintre care 570 sunt încă adăpostiţi în Centrul Teritorial „Odăi".  
            Inaugurat în data de 15 ianuarie 2009, Centrul Teritorial poate adăposti peste 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile şi o zonă de birouri.

Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează microcipuri pentru identificare. Până în acest moment au fost sterilizaţi 750 de câini, 950 au fost vaccinaţi, iar la 1250 li s-au montat microcipuri. De asemenea, 260 de câini au fost revendicaţi de către proprietari, iar peste 300 de câini au fost daţi spre adopţie în cadrul campaniilor inițiate de Primăria Sectorului 1.  

Bucureştenii iubitori de animale care vor să adopte un câine pot veni în fiecare sâmbătă – în perioada mai-septembrie 2010 – într-unul din parcurile Kiseleff, Regina Maria şi Bazilescu din Sectorul 1 unde pot alege un animal de companie. Actele de adopţie sunt întocmite pe loc, câinii putând fi preluaţi de potenţialii proprietari chiar din parc.

Primăria Sectorului 1 este prima administrație din țară care a înființat, la începutul anului 2008, Poliţia Animalelor, serviciu conceput ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi şi să vină în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri vizând prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.

Pentru a împiedica abandonul animalelor pe domeniul public și pentru a responsabiliza deţinătorii de animale de rasă comună cu privire la obligaţiile ce le revin, Primăria Sectorului 1 a demarat în luna octombrie 2009 campania de identificare a câinilor și pisicilor. Câinii şi pisicile din Sectorul 1 sunt monitorizaţi de poliţiştii comunitari prin microcipuri și crotalii pentru o identificare mai ușoară a proprietarilor, în cazul în care aceștia se pierd de stăpâni. Până în prezent, peste jumătate dintre străzile din Sectorul 1 au fost inventariate de către agenții comunitari, fiind luate în evidență 6.500 de animale.

Mai mult, administrația locală sector 1 a demarat, încă din iunie 2008, un amplu program de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de companie care nu sunt de rasă pură, acţiune ce își propune prevenirea înmulţirii numărului de animale abandonate pe domeniul public.

Până în prezent, peste 2.000 de câini şi pisici de rasă comună din Sectorul 1 au fost sterilizați gratuit. Pentru proprietarii de animale, persoane vârstnice sau nedeplasabile, Serviciul Poliţia Animalelor asigură transportul gratuit al animalelor.

Tot pentru posesorii de animale de companie, Primăria Sectorului 1 a amenajat sute de puncte de distribuţie (cutii metalice, inscripţionate cu mesaje de atenţionare, de unde pot fi procurate, gratuit, pungi şi mănuşi din plastic) pe aleile din jurul parcurilor Regina Maria, Kiseleff, Herăstrău și în zonele Şoseaua Nordului, DN1 (Bucureşti-Ploieşti), Elena Văcărescu, Arcul de Triumf etc. În perioada următoare, administraţia locală va amplasa astfel de cutii în majoritatea zonelor aglomerate ale Capitalei, necesarul de pungi fiind completat zilnic.

Persoanele care îşi plimbă animalele de companie în zonele unde Primăria Sectorului 1 a amenajat puncte de distribuţie a pungilor din plastic şi nu au asupra lor materialele necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice, sunt sancționați de polițiștii comunitari.

Prin Serviciul Poliția Animalelor, Primăria Sectorului 1 pune la dispoziția locuitorilor acestei zone administrative și două centre sanitar-veterinare cu tarife reduse. Cabinetele veterinare oferă servicii de asistenţă sanitar-veterinară socială pentru animalele de companie şi economice ai căror proprietari au domiciliul stabil în Sectorul 1.

Serviciile oferite de aceste centre sunt: consultaţii şi tratamente, deparazitări interne şi externe, vaccinări câini şi pisici la cerere, diverse intervenţii chirurgicale, investigaţii paraclinice cu aparatura din dotare, ecografii animale de companie etc.

"Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân este o prioritate pentru Primăria Sectorului 1. Soluţia pe care o aplicăm pentru rezolvarea acestei probleme este una europeană, care îmbină nevoia de protecţie a cetăţenilor de agresivitatea câinilor maidanezi, cu nevoia de protecţie a animalelor, potrivit standardelor europene în domeniu", a precizat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Direcția de Comunicare a Primăriei Sectorului 1

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut