Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Primarul Dan Tudorache s-a întâlnit cu conducătorii parohiilor din Sectorul 1

Publicat: 18.07.2016

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, s-a întâlnit luni, 18 iulie 2016, la sediul instituției, cu preoții bisericilor ortodoxe de pe raza Sectorului 1, în cadrul unei ședințe de lucru.

Cu această ocazie, reprezentanții parohiilor ortodoxe și-au expus, pe rând, problemele cu care se confruntă fiecare biserică și măsurile de investiții care ar trebui luate, astfel încât actul religios să se desfășoare în condiții de siguranță, atât pentru preoți cât și pentru credincioși.

Printre propunerile avansate s-a numărat și cea legată de construirea unor centre after school în curtea unor parohii pentru a veni în sprijinul părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în timpul săptămânii.

"Lăcașele de cult ocupă un loc esențial în patrimoniul cultural al Sectorului 1. Acestea nu reprezintă doar locuri de reculegere, ci și importante monumente istorice și de artă. Majoritatea bisericilor din Sectorul 1 sunt clădiri-monument istoric, foarte vechi, care necesită lucrări urgente de consolidare și restaurare atât pentru siguranța credincioșilor, cât și pentru conservarea valorilor arhitecturale ale patrimoniului. De aceea, administrația locală va colabora și pe viitor cu conducătorii parohiilor din Sectorul 1 în derularea unui amplu program de investiții atât pentru conservarea patrimoniului religios, dar și pentru construirea de noi lăcașe de cult în zonele lipsite de biserici", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Conducătorii lăcașurilor de cult au fost însoțiți de Protopopul Sectorului 1, Dan Toader, care a accentuat, la rândul său, necesitatea continuării parteneriatului între administrație și biserică în interesul comunității locale.

"Era nevoie de această întâlnire pentru ca noua administrație să se familiarizeze cu problemele credincioșilor care fac parte din parohiile de pe raza sectorului 1. Preoții, pe lângă slujirea de la altar, cunosc cel mai bine problemele credincioșilor în plan social și uman. Se dorește ca, în perioada următoare, să se pună bazele unei colaborări cu Primăria Sectorului 1  pentru dezvoltarea de cantine sociale, grădinițe, centre sociale pentru bătrânii și copiii proveniți din familii cu venituri reduse", a declarat Dan Toader, Protopopul Sectorului 1.

Astfel de întâlniri, între reprezentanții lăcașelor de cult din Sectorul 1 și conducerea primăriei  vor avea loc lunar. La următoarea întâlnire, capii bisericilor sunt așteptați cu propuneri concrete pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă credincioșii din Sectorul 1.

Protocol cu Patriarhia Română pentru restaurarea bisericilor

Primăria Sectorului 1 a demarat, încă din anul 2006, în baza unui protocol încheiat cu Patriarhia Română, un amplu program de restaurare și punere în siguranță a bisericilor din această zonă administrativă. Sumele de bani de la bugetul local au fost direcționate cu precădere către lucrări de consolidare, refacere fundații, reparații capitale, refacere arhitecturală interioară și exterioară. În acest program au fost incluse majoritatea lăcașelor de cult din Sectorul 1 care necesitau astfel de investiții: Biserica "Izvorul Tămăduirii" de pe Șoseaua București-Ploiești, "Sf. Andrei" din Chitila, "Parhon" de pe Șos. Kiseleff, "Sfânta Vineri" Pajura, Biserica Mavrogheni-monument istoric, Biserica Dămăroaia, Biserica "Cuibul cu Barză, Biserica Costeasca, Biserica "Boteanu Ienii" și Biserica Albă din Calea Victoriei, care este și monument istoric.
  

Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut