Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Prioritate de grad zero pe timp de criză: investiţiile

Publicat: 21.02.2012

Primăria Sectorului 1 a alocat în acest an peste 40% din bugetul local pentru proiecte de investiţii majore menite să combată criza economică şi să crească calitatea vieţii locuitorilor din această zonă administrativă. Astfel, în anul 2012 bugetul general consolidat al Sectorului 1 este de 1,4 miliarde lei din care aproape 600 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii.

În perioadă de recesiune economică, cel mai eficient mod de a administra resursele de la bugetul local îl reprezintă investiţiile care, pe lângă beneficiile aduse comunităţii, generează locuri de muncă şi dezvoltare economică. Prin activitatea economică desfăşurată pe raza Sectorului 1, agenţii economici generează venituri la bugetul local care se întorc în servicii mai bune pentru populaţie.

"Fără infrastructură, fără investiţii nu putem vorbi de dezvoltare economică. Am anticipat criza şi am orientat bugetul local încă din 2009 pentru investiţii majore: reabilitarea termică a blocurilor, consolidarea şi modernizarea spitalelor, amenajarea de noi locuri de parcare, investiţii în educaţie etc. Cu alte cuvinte, investim pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor Sectorului 1", afirmă Primarul Andrei Chiliman.

    
Peste 300 de blocuri vor fi reabilitate termic în 2012

Principala măsură anti-criză a administraţiei locale o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Peste 300 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviaţiei şi Băneasa vor fi reabilitate termic în anul 2012. Acestea se adaugă celor 330 de imobile izolate termic până în prezent.

Pentru a accelera programul de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat în cursul anului 2011 un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România.

Prin împrumutul acordat de BEI, vor putea fi reabilitate termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013. La aceste fonduri se adaugă importante resurse financiare alocate de la bugetul local.

În prezent, zeci de mii de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreţinere, ceea ce înseamnă importante economii la bugetul familiilor, mai ales într-o perioadă de criză economică şi de creştere semnificativă a facturilor la utilităţi.
Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.

După recepţia lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1 primesc certificate energetice clasa A sau minim B, în funcţie de starea iniţială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A – eficienţă energetică ridicată – și ajung până la clasa G – eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din București se încadrează în clasa energetică G.

Investiții majore în educaţie

Anul 2012 este, pentru Primăria Sectorului 1, mai mult ca oricând, anul investiţiilor majore în educaţie, administraţia locală urmând să aloce în acest an fonduri importante pentru şcolile, grădiniţele şi liceele din această zonă administrativă.

Astfel, în acest an vor demara lucrările de extindere, consolidare şi restaurare la Grădiniţa nr. 50, important monument istoric datând din secolul XIX cunoscut şi sub numele de "Casa Kretzulescu", lucrările de construire a unui corp nou de clădire cu o capacitate de 200 de locuri la Grădiniţa nr. 222 (Str. Arad nr.38), lucrările de construire a unui nou corp de clădire cu o capacitate de 200 de locuri la Grădiniţa nr.146 (Str. Hrisovului nr. 24), precum şi lucrările de mansardare la Grădiniţa nr.46 (Str. Marmurei nr.13-15).

În plus, tot în acest an vor demara lucrările de construire a unui nou corp de clădire la Şcoala cu program after school nr. 186 "Elena Văcărescu" (Str. Stanislav Cihoschi nr. 15),  lucrările de construire a unei săli de sport la Școala nr. 183 (Str. Dunei nr.1) şi lucrările de consolidare şi mansardare la Școala nr. 3 Nicolae Titulescu.

În ceea ce priveşte investiţiile în licee, în anul 2012 va începe construirea unui nou corp de clădire cu o capacitate de 100 de locuri la Liceul Teoretic Bulgar, extinderea corpului de clădire existent la Liceul de Arte Plastice N. Tonitza, extinderea sălii de sport de la Liceul Teoretic "Alexandru Vlahuţă", precum şi consolidarea căminului de băieţi de la Colegiul Tehnic de Material Rulant.

Peste 250 de locuri noi în creşele din Sectorul 1

Primăria Sectorului 1 va spori în acest an numărul de locuri în creşele din această zonă administrativă. Acest lucru este posibil prin inaugurarea, în 2012, a unei noi creşe cu 180 de locuri pe strada Vrancei nr. 9 şi prin extinderea Complexului Social de Servicii "Sfântul Andrei", unde numărul de locuri la creşă va creşte ca urmare a acestei investiţii de la 50 la 120.

Clinică de chirurgie cardio-vasculară la standarde europene pentru copii

Consolidarea şi modernizarea unităţilor sanitare a fost şi rămâne o prioritate pentru Primăria Sectorului 1. Astfel, în anul 2012 vor continua lucrările de construire a clinicii de chirurgie cardio-vasculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", lucrările de consolidare şi refuncţionalizare a corpurilor de clădire G1 şi G3 de la acelaşi spital, precum şi consolidarea corpului A de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Alte şase blocuri de locuinţe sociale pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate

Primăria Sectorului 1 este prima comunitate locală din România care a găsit soluţii la problemele locative ale persoanelor evacuate din casele naţionalizate, dar şi a celor cu venituri reduse care nu deţin o locuinţă.

Ultimul proiect major în acest domeniu, îl constituie construirea unui cartier de locuinţe sociale în zona Odăi. Este vorba de nouă blocuri cu 414 apartamente de care vor beneficia cele două categorii de persoane menţionate.

În acest an vor fi finalizate celelalte şase imobile care totalizează un număr de 360 de apartamente, până în prezent fiind terminate trei blocuri cu 54 de apartamente. Acest cartier va avea şi o grădiniţă de 440 m², un parc şi spaţii comerciale de 1650 m².

Parcări subterane cu 900 de locuri în cartierele Sectorului 1

Locuitorii Sectorului 1 şi celelalte persoane care tranzitează zonele Aviaţiei, Ion Mihalache, Dorobanţi şi Banu Manta îşi vor găsi mult mai uşor un loc de parcare. Astfel, Primăria Sectorului 1 va demara în acest an lucrările la patru noi parcări subterane cu un total de 904 locuri pe străzile Ştefan Burileanu, Clucerului, Teheran şi Banu Manta.

Adăpostul de câini de la Odăi, extins cu 250 de locuri

Primăria Sectorului 1 va inaugura, la Centrul Teritorial Odăi, 52 de noi spaţii de cazare ce vor fi folosite pentru adăpostirea a aproximativ 250 de câini. Proiectul de extindere a adăpostului este realizat după standarde europene, iar la finalizarea acestuia capacitatea totală a acestui centru va fi de peste 800 de locuri.

Alte investiţii
• Peste 150 de familii din cartierul Teodor Neagoe vor "relua" legătura cu oraşul odată cu finalizarea în cursul acestui an a lucrărilor de consolidare a pasarelei pietonale în lungime de 50 de metri ce leagă acest cartier de Cartierul Chitila. 
• Tot în acest an, Primăria Sectorului 1 va finaliza lucrările de consolidare şi modernizare a sediilor Primăriei Sectorului 1 de pe  Bulevardul Banu Manta nr. 9 şi Piaţa Amzei nr. 13.

Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă
E-mail: presa.primaria1@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut