“Prioritate pentru viață!”: Sectorul 1 va avea, anul viitor, cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din România
În București, doar unul din trei copii cu boli cardio-vasculare pot beneficia anual de intervențiile și tratamentul adecvat într-o clinică de specialitate. Este o statistică sumbră a Ministerului Sănătății, care reflectă, din păcate, realitatea din Capitala României.
Soluția pentru a da o șansă la viață micuților aflați în nevoie ar fi construirea unei noi clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică.
Terenul pentru o astfel de investiție a fost identificat – curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu"; sursa de finanțare, de asemenea – bugetul comunității Sectorului 1; lucrările au început anul acesta.
Cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică – amenajată în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" – va fi funcțională începând de anul viitor, aici urmând să primească tratament de specialitate toți copiii aflați în nevoie.
Noua clinică – pentru construirea căreia comunitatea Sectorului 1 a asigurat un buget de 15,2 milioane de euro – va asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copii începând cu vârsta de nou născut.
Capacitatea clinicii a fost stabilită la un număr de 110 paturi (saloane și secţiile de A.T.I.), dispuse pe patru niveluri. Parterul va funcţiona ca unitate de primiri urgenţe, diagnostic, internări-cameră de gardă și laboratoare de analize medicale, etajele 1 şi 2 vor avea funcţiuni de spitalizare pe categorii de vârstă – sugari, preşcolari, şcolari; etajul 3 va fi destinat blocului operator septic şi secţiei A.T.I. adiacente, iar etajul 4 va fi ocupat de un bloc operator aseptic + secţia A.T.I.
La subsolul clădirii – dispus pe două niveluri – vor fi amenajate locuri de parcare (atât pentru vizitatori cât și pentru personalul medical), precum și spațiile tehnice necesare bunei funcționări a clinicii.
Investițiile pentru modernizarea și extinderea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" continuă, anul acesta, cu lucrări de investiţii pentru consolidarea şi refuncţionalizarea corpurilor de clădire "G". Lucrările se execută în baza programului "Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – componenta B – Reducerea riscului seismic".
Programul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și este derulat prin intermediul M.D.L.P.L. – Unitatea de Management a Proiectului (U.M.P.)
Conform normelor şi normativelor U.E. în domeniul sanitar (legiferate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 914 din 2006) unitățile sanitare trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
Pe baza acestui act normativ, Primăria Sectorului 1 a comandat proiectantului general al investiţiei adaptarea documentaţiei tehnice de execuţie conform cerinţelor exprimate de lege și modificarea prin refuncţionalizare a structurii clădirii pentru a permite derularea în bune condiţii a activităţilor medicale ce se vor desfăşura în secţiile din incinta corpului de clădire G3.
Astfel, pentru reconstrucția noului corp G al Spitalului "Grigore Alexandrescu" vor fi utilizate materiale la standarde UE pentru finisarea spaţiilor în care se desfăşoară activităţile medicale și vor fi modificate fluxurile medicale în interiorul clădirii. De asemenea, spaţiile necesare pentru activitatea de primire urgenţe vor fi lărgite, iar clădirea va fi dotată cu instalaţii de fluide medicale şi un nou sistem centralizat de climatizare-ventilaţie.
Informații de Background:
Primăria Sectorului 1 a derulat, începând cu anul 2004, programul de investiții "Prioritate pentru viață!" – un amplu program de extindere, modernizare și reabilitare a celor opt spitale pe care le-a avut în administrare, precum și de refuncționalizare a dispensarelor și centrelor medicale.
În cele opt spitale au fost derulate investiții pentru:
• Consolidarea, modernizarea și refuncționalizarea clădirilor existente;
• Construirea de noi clădiri și extinderea altora deja existente pentru diversificarea activităților medicale;
• Reabilitarea instalațiilor și echipamentelor în vederea asigurării cu utilități (energie electrică și termică, apă și canalizare) la nivelul și capacitatea actuală a fiecărui spital ținând cont, totodată, și de perspectivele de dezvoltare ulterioară;
• Reabilitarea spațiilor destinate activităților medicale în vederea obținerii unor fluxuri medicale optime și dotarea lor cu instalații specifice pentru fluidele medicale.
În anul 2010, Primăria Sectorul 1 a predat Primăriei Municipiului București spitalele "Sfânta Maria", "Filantropia", "Carol Davila" și Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu" – unități medicale care au fost consolidate și modernizate.
În prezent, Primăria Sectorului 1 are în administrare spitalele "Grigore Alexandrescu", "Floreasca", Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice și Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Arsuri.
Investiții finalizate
1. Spitalul Clinic "Sfânta Maria"
– s-au făcut investiții de anvergură pentru îmbunătățirea stării tehnice a clădirii, pentru consolidarea, modernizarea și reamenajarea acestei unități spitalicești. Investițiile, demarate în 2006 și finalizate în anul 2009, au presupus și amenajarea unei unități de primire urgențe, dotată cu rampă de acces pentru autosalvări.
2. Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri
– pentru siguranţa pacienţilor şi a actului medical, spitalul a fost consolidat, fiind adus la coeficientul corespunzător de asigurare seismică şi a fost dotat cu echipamente medicale şi instalaţii pentru utilităţi de ultimă generaţie. Investiţiile, finalizate în februarie 2009, au transformat această unitate medicală în cea mai modernă clinică de profil din România.
3. Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila"
– în baza programului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților naturale, au fost executate lucrări de investiții ce avut ca scop consolidarea și refuncționalizarea clădirii centrale a spitalului;
– Secția de Hemodializă a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila funcționează într-o clădire nouă care a fost inaugurată în luna iulie 2009, devenind una dintre cele mai importante unități medicale de profil din România.
4. Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Filantropia"
• lucrările de consolidare și modernizare la Pavilioanele B şi C şi mansardarea maternităţii din cadrul aceluiaşi spital au fost începute în anul 2006 și finalizate în 2008. De asemenea, au fost finalizate lucrările de consolidare și reamenajare la clădirea Ambulatoriu;
5. Spitalul Clinic de Urgență "Floreasca"
• au fost executate lucrări de consolidare şi reamenajare a corpului A;
• construirea Clinicii de Chirurgie Plastică la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – inaugurată în luna martie 2010, noua unitate este una dintre cele mai moderne secții de profil din țară, fiind dotată cu instalaţii de producere şi distribuţie fluide medicale, instalaţii de climatizare-ventilaţie şi securitate la incendii. De asemenea, a fost amenajată şi modernizată și Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă;
6. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
• au fost executate lucrări de investiţii pentru consolidarea şi refuncţionalizarea corpurilor de clădire G;
• construirea Clinicii de Arsuri Pediatrice de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu;
• construirea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" – clinică destinată copiilor cu malformaţii cardiace care va asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copii începând cu vârsta de nou născut.
7. Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice – la corpul de clădire B s-au executat, în perioada 2007-2009, lucrări de consolidare, refuncționalizare și restaurare.
Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com
Lasă un răspuns