Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Programul de reabilitare termică gratuită a blocurilor din Sectorul 1 continuă. Acum, în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii

Publicat: 29.09.2011

Primăria Sectorului 1 a Municipiului Bucureşti a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru finanţarea programului de reabilitare termică a blocurilor din sector.

Acest parteneriat prevede acordarea unui împrumut în valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de Banca Europeană de Investiţii unei autorităţi a administraţiei publice locale din România.

În acest fel, administraţia Sectorului 1 îşi respectă angajamentul faţă de cetăţenii din această unitate administrativă, ducând la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor chiar şi într-o perioadă de criză economică.

Prin împrumutul acordat de BEI, vor putea fi reabilitate termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013, 190 urmând a fi finalizate chiar în cursul anului curent, 2011.

Beneficiile programului de reabilitare termică:
   •  Reabilitarea termică se efectuează gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de
   administraţia locală a Sectorului 1.
   •  Facturile la întreţinere scad cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu până la 80%.
   •  Apartamentele vor fi mai bine încălzite, prin reducerea pierderilor de căldură.
   •  Beneficiarii investiţiilor vor locui în imobile cu un aspect urbanistic mai plăcut.
   •  Creşte gradul de confort.

Programul de reabilitare termică a blocurilor a fost lansat în anul 2007, în premieră de către Primăria Sectorului 1, aceasta fiind totodată şi prima administraţie care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociaţiilor de proprietari. Modelul a fost preluat şi de alte primării din Bucureşti sau din ţară.

În anul 2008, se înscriu în program primele 750 de asociaţii de proprietari. Lucrările propriu-zise încep în anul 2009, pentru ca la sfârşitul acestuia 4.500 de familii, reprezentând un total de 84 de asociaţii de proprietari, să locuiască deja în blocuri reabilitate termic.

Anul 2010 marchează finalizarea lucrărilor la alte 50 de asociaţii de proprietari, pentru ca în 2011 să se atingă un număr total de 134 de blocuri, de pe raza Sectorului 1, care au beneficiat, de la începutul programului, de lucrările de reabilitare.

Aceasta înseamnă că tot mai mulţi locuitori de la bloc din Sectorul 1, aproximativ o treime, vor plăti facturi la întreţinere cu 50% mai mici în iarna 2011-2012, beneficiu resimţit mai cu seamă pe fondul creşterii preţului pentru consumul de agent termic.

Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie. Ea presupune decopertarea unei clădiri şi „anveloparea” ei într-un strat termoizolant, înlocuirea tâmplăriei clasice cu ferestre tip termopan, refacerea hidroizolaţiei terasei şi a subsolului blocului.

Descarcă: EUR 125 million for more energy efficient residential buildings in Bucharest


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut