Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Relaxează-te de 1 Mai în parcurile din Sectorul 1!

Publicat: 29.04.2014

Bucureştenii care decid să rămână în Capitală de 1 Mai pot alege parcurile din Sectorul 1 pentru a se relaxa câteva ore în mijlocul naturii, departe de zgomotul oraşului. Toate cele 19 parcuri și cele aproximativ 70 de locuri de joacă aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 au fost reamenajate, iar aparatele de joacă şi băncile deteriorate au fost reparate. Astfel,  spaţiile verzi din Sectorul 1 sunt pregătite şi de 1 Mai să-i primească în cele mai bune condiţii pe locuitorii Capitalei, iubitori de plimbări în aer liber.

"Parcurile reprezintă o oază de sănătate pentru noi toţi şi sunt cartea de vizită a Sectorului 1 de Verde. De aceea, spaţiile verzi au fost şi vor fi în continuare o prioritate pentru administraţia pe care o conduc. Rezultatele programului de înverzire a Sectorului 1 pe care l-am derulat în ultimii ani se văd deja:  parcurile din această zonă administrativă sunt o alternativă ideală de petrecere a timpului liber pentru bucureşteni, inclusiv de 1 Mai", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Ia-ţi o biclă gratuit în Parcurile Kiseleff şi Herăstrău!
Pentru al şaselea an consecutiv, bucureştenii iubitori de sport şi mişcare pot pedala gratuit o bicicletă în Parcurile Kiseleff şi Herăstrău, în cadrul Programului "La Pedale!",- primul sistem de bike-sharing  gratuit din România amenajat de Primăria Sectorului 1 şi Asociaţia Green Gate.
Datorită succesului înregistrat în anii trecuţi de Programul "La Pedale!", Primăria Sectorului 1 a decis să suplimenteze numărul de biciclete din Parcurile Kiseleff şi Herăstrău.
Începând din acest an, iubitorii sportului pe două roți au la dispoziție, gratuit, 700 de biciclete, cu 200 mai mult față de anul trecut.  Cei dornici să facă o plimbare trebuie să ştie să meargă cu bicicleta, să cunoască regulile de circulaţie, să aibă un comportament decent și să aducă bicicletele înapoi în stare bună de funcționare.
Bicicletele verzi sunt disponibile în trei modele – pentru copii, adolescenţi și adulți – și pot fi închiriate doar pe baza buletinului de identitate și a unui contract de dare în folosință. Acestea pot fi folosite pentru o perioadă de maximum două ore, doar în perimetrul parcurilor. Centrele "La Pedale" sunt deschise după următorul program: luni-vineri în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbătă și duminică de la 10:00-19:00.

Locuri de joacă pentru copii şi aparate de fitness pentru adulţi
Copiii, părinții și chiar bunicii pot să petreacă câteva ore agreabile de 1 Mai la locurile de joacă din parcurile Sectorului 1. În afară de relaxare şi aer curat, parcurile din această zonă administrativă oferă bucureştenilor de toate vârstele multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber: locuri de joacă cu aparatură de ultimă generaţie pentru cei mici şi pentru cei mari, precum şi plimbări gratuite cu bicicleta pentru iubitorii de sport şi mişcare în aer liber.
Locurile de joacă sunt dotate atât cu aparate de joacă specifice pentru micuţi cât şi cu aparate pentru adolescenţi sau adulţi: aparate de fitness, mese de şah, mese de ping-pong, coşuri de baschet etc.

Parcul Venus, cel mai modern parc din Bucureşti
Bucureștenii iubitori de o plimbare în mijlocul naturii sunt așteptați şi de 1 Mai în cel mai modern parc din Capitală – Parcul Venus, reamenajat în totalitate de Primăria Sectorului 1. Redeschis în primăvara anului 2012, spațiul verde de lângă Facultatea de Drept se distinge prin elemente peisagistice inedite care-i conferă un caracter de unicitate.
Aleile au fost refăcute, vegetația a fost salvată și reamenajată peisagistic, au fost amplasate bănci, însă ceea ce îi conferă autenticitate este povestea râului Dâmbovița. Parcul Operei are o poveste cu atât mai interesantă cu cât, prin mijlocul lui, trecea cu mulţi ani în urmă cursul râului Dâmboviţa.
Ţinând cont de acest aspect, specialiştii Primăriei Sectorului 1 au găsit o soluţie unicat în România: vechiul curs al râului a fost marcat printr-un culoar pietonal, mărginit de o boltă de aluni, de-a lungul acestui traseu fiind montat mobilier urban unicat în ţară. De asemenea, culoarul a fost marcat de un panou pe care scrie legenda populară a Dâmboviţei. Proiectul se numeşte "Memorialul Dâmboviţa".

Regina Maria şi Kiseleff, parcuri tematice
Bucureştenii care vor să îmbine o plimbare în aer liber cu educaţia şi cultura, găsesc în parcurile Sectorului 1 mediul propice unei astfel de activităţi. Parcul Regina Maria şi Parcul Kiseleff sunt două exemple de parcuri din această zonă administrativă care au şi o componentă educativă. Aici sunt prezentate pe panouri informaţii legate de o serie de personalităţi istorice, care îşi leagă numele de aceste locuri.

Sectorul 1, "plămânul verde" al Capitalei!
Conform recensământului spaţiilor verzi, Sectorul 1 are cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi din Bucureşti şi cele mai bine întreţinute parcuri din Capitală (aproape o treime din parcuri şi aproape jumătate din totalul spaţiilor verzi din Bucureşti se află în Sectorul 1).
Sectorul 1 are cea mai mare suprafață de spații verzi din Capitală: 1757,7 hectare. Potrivit Cadastrului Verde realizat de Primăria Municipiului București, în această zonă administrativă, există 77.19 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Menționăm că în această suprafață sunt incluse atât spațiile verzi aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1, cât și cele aflate în administrarea Primăriei Municipiului București (printre care Parcul Herăstrău și Parcul Cișmigiu), precum și Pădurea Băneasa, ce se află în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Primăria Sectorului 1 a avut ca prioritate, încă din 2004, "înverzirea" acestei zone administrative. Sectorul 1 a fost primul sector care a avut o strategie integrată de reamenajare, îngrijire şi extindere a parcurilor, spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii.

Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut