Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Sector 1: Peste 200 de blocuri reabilitate termic în 2013

Publicat: 12.12.2013

Reabilitarea termică a blocurilor a fost şi în anul 2013 prioritatea Primăriei Sectorului 1 pe linie de investire a banului public. Administrația locală a Sectorului 1 a anvelopat în acest an alte 210 blocuri, ajungând, după cinci ani de la debutul programului "Iarna va fi ca vara!" la 628 de blocuri reabilitate termic, ceea ce reprezintă un procent  de 65% din imobilele eligibile de a intra în acest program.

În 2014, Primăria Sectorului 1 și-a propus să reabiliteze termic încă 190 de blocuri în aceleași condiții ca și până acum – gratuit pentru cetățeni! La 35 dintre acestea lucrările de anvelopare  au demarat încă din ultimul trimestru al acestui an.

"Reabilitare termică este o investiţie economică pe timp de criză. Aplicarea proiectului înseamnă creşterea valorii de piaţă a locuinţelor, creşterea economiilor cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei, reducerea risipei de resursă energetică, precum şi imobile cu un aspect urbanistic plăcut care schimbă radical aspectul cartierelor Sectorului 1", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

În Sectorul 1, odată cu anveloparea gratuită a blocurilor proprietarii primesc gratuit şi certificatul de performanţă energetică al clădirii. Certificatul energetic se acordă pe bloc şi nu pentru fiecare apartament în parte.

Începând cu data de 20 iulie 2013, dată la care a intrat în vigoare legea care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, proprietarii de imobile nu-şi mai pot vinde sau închiria locuinţa în lipsa certificatului energetic. Astfel, contractul de vânzare – cumpărare şi cel de închiriere pot fi anulate dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic.

Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente.

Lucrările de intervenție la anveloparea blocurilor de locuințe constau în: izolarea termică a pereților exteriori; înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe cu tâmplărie performantă energetic; termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, în cazul existenței șarpantei; izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care, prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter; lucrări de demontare a instalațiilor și a echipamentelor montate, aparent pe fațadele/terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de reabilitare termică, precum și lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

Informații de background
2007: La iniţiativa edilului Andrei Chiliman, Primăria Sectorului 1 lansează, în premieră la nivel naţional, programul de reabilitare termică a blocurilor din această zonă administrativă. Totodată, Primăria Sectorului  1 este şi prima administraţie locală care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor care ar fi revenit, conform legii, asociaţiilor de proprietari. Astfel, reabilitarea termică se efectuează gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administraţia locală a Sectorului 1. În acest fel, locuitorii nu plătesc niciun ban pentru aceste lucrări. Acest model de succes a fost preluat şi de alte primării din Bucureşti sau din ţară.
2008:  Se înscriu în programul de reabilitare termică primele 750 de asociaţii de proprietari.
2009:  Încep lucrările propriu-zise de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 1. La sfârşitul acestui an 4.500 de familii, reprezentând un total de 84 de asociaţii de proprietari, locuiesc deja în blocuri reabilitate termic.
2010:  Sunt finalizate lucrările de reabilitare termică la alte 50 de asociaţii de proprietari din Sectorul 1.
2011:  Primăria Sectorului 1 a început lucrările de reabilitare termică la încă 205 imobile. Astfel, peste 1/3 dintre proprietarii de apartament la bloc plătesc deja cu până la 50% mai puţin la întreţinere.
Tot în 2011, pentru a accelera programul de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România. Prin împrumutul acordat de BEI vor putea fi reabilitate termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013. În acest fel, administraţia Sectorului 1 îşi respectă angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă, ducând la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor, chiar şi într-o perioadă de criză economică.
2012:  Primăria Sectorului 1 finalizează reabilitarea termică la alte 150 de imobile din această zonă administrativă.
2013: Administrația locală a Sectorului 1 a finalizat anveloparea a 210 blocuri.

Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut