Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Sectorul 1: Câinii fără stăpân, adunaţi cu prioritate din zonele aglomerate

Publicat: 28.01.2011
           Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti elimină pericolul ca locuitorii şi sutele de mii de persoane care tranzitează această zonă administrativă să fie muşcaţi de câinii fără stăpân. Începând de vineri, 28 ianuarie 2011, Poliţia Animalelor Sector 1 demarează o amplă campanie de strângere a câinilor comunitari din zonele aglomerate ale sectorului.

           Într-o primă etapă vor fi adunaţi câinii fără stăpân din zona pieţelor, marilor complexe comerciale, precum şi din zona clădirilor de interes public din Sectorul 1: şcoli, spitale şi sedii administrative. Într-o a doua etapă, angajaţii Poliţiei Animalelor vor aduna maidanezii din cartiere, pentru ca haitele de câini care încă mai există aici să nu mai pună în pericol  siguranţa şi sănătatea locuitorilor.

           Strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile Sectorului 1 este o prioritate pentru administrația locală în ciuda decimării Poliției Animalelor de către Guvernul României prin Ordonanța de Urgență nr. 63/2010.

           Deși după reorganizare acționează cu un efectiv mult redus față de nevoile comunității, Poliția Animalelor a reușit să strângă în doar șase luni de zile peste 800 de câini maidanezi de pe străzile Sectorului 1. 

           În total, peste 3.000 de câini maidanezi au fost adunați de pe domeniul public și adăpostiți în cel mai modern adăpost pentru câinii fără stăpân din Capitală. Inaugurat în data de 15 ianuarie 2009, Centrul Teritorial "Odăi" poate adăposti peste 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile şi o zonă de birouri.

           Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează microcipuri pentru identificare. Până în acest moment au fost sterilizaţi 1222 de câini, 1415 au fost vaccinaţi, iar la 1860 li s-au montat microcipuri. De asemenea, 400 de câini au fost revendicaţi de către proprietari, iar peste 400 de câini au fost daţi spre adopţie în cadrul campaniilor inițiate de Sectorul 1 al Municipiului București. 

           Bucureştenii iubitori de animale care vor să adopte un câine pot merge la Centrul Teritorial "Odăi" de unde pot alege un animal de companie. Actele de adopţie sunt întocmite pe loc, câinii putând fi preluaţi de către viitorii proprietari imediat.

           Sectorul 1 al Municipiului București este prima administrație din țară care a înființat, la începutul anului 2008, Poliţia Animalelor, serviciu conceput ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi şi să vină în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri vizând prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.

           Pentru a împiedica abandonul animalelor pe domeniul public și pentru a responsabiliza deţinătorii de animale de rasă comună cu privire la obligaţiile ce le revin, Sectorul 1 al Municipiului București a demarat în luna octombrie 2009 campania de identificare a câinilor și pisicilor. Câinii şi pisicile din Sectorul 1 sunt monitorizaţi de poliţiştii comunitari prin microcipuri și crotalii pentru o identificare mai ușoară a proprietarilor, în cazul în care aceștia se pierd de stăpâni. Până în prezent, peste jumătate dintre străzile din Sectorul 1 au fost inventariate de către agenții comunitari, fiind luate în evidență 6.500 de animale.

            Mai mult, administrația locală a Sectorului 1 a demarat, încă din iunie 2008, un amplu program de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de companie care nu sunt de rasă pură, acţiune ce își propune prevenirea înmulţirii numărului de animale abandonate pe domeniul public. Până în prezent, peste 1.500 de câini şi pisici de rasă comună din Sectorul 1 au fost sterilizați gratuit. Pentru proprietarii de animale, persoane vârstnice sau nedeplasabile, Serviciul Poliţia Animalelor asigură transportul gratuit al animalelor.

           Tot pentru posesorii de animale de companie, administrația locală a Sectorului 1 a amenajat sute de puncte de distribuţie (cutii metalice, inscripţionate cu mesaje de atenţionare) de unde pot fi procurate, gratuit, pungi şi mănuşi din plastic pe aleile din jurul parcurilor: Regina Maria, Kiseleff, Herăstrău și în zonele: Şoseaua Nordului, DN1 (Bucureşti-Ploieşti), Elena Văcărescu, Arcul de Triumf etc. Persoanele care îşi plimbă animalele de companie în zonele unde Sectorul 1 al Municipiului București a amenajat puncte de distribuţie a pungilor din plastic şi nu au asupra lor materialele necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice, sunt sancționați de agenții comunitari.

           Prin Serviciul Poliția Animalelor, Sectorul 1 al Municipiului București pune la dispoziția locuitorilor acestei zone administrative și două centre sanitar-veterinare cu tarife reduse: centrul situat în str. Pajurei nr. 13 – tel. 021/668.36.47 și centrul din str. Gârlei nr. 2 – tel.  021/233.05.27. Cabinetele veterinare oferă servicii de asistenţă sanitar-veterinară socială pentru animalele de companie şi economice ai căror proprietari au domiciliul stabil în Sectorul 1.

           Serviciile oferite de aceste centre sunt: consultaţii şi tratamente, deparazitări interne şi externe, vaccinări câini şi pisici la cerere, diverse intervenţii chirurgicale, investigaţii paraclinice cu aparatura din dotare, ecografii pentru animalele de companie etc.

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut