Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

Sectorul 1: Primul centru de colectare selectivă a deşeurilor independent din punct de vedere energetic

Publicat: 11.02.2011
           Bucureștenii din Sectorul 1 vor beneficia de luni, 14 februarie 2011, de primul centru de colectare selectivă pe 10 fluxuri diferite de deșeuri, alimentat exclusiv cu energie alternativă.

           Premieră la nivel național, centrul din Şos. Odăi nr. 367 pune la dispoziția bucureștenilor facilități de colectare la standarde europene. Cele zece fluxuri de deşeuri care pot fi colectate la EcoRampa sunt: hârtie şi carton, plastic, sticlă albă, sticlă colorată, metale feroase şi neferoase, anvelope, deşeuri electrice, becuri şi lămpi, baterii uzate şi textile.

           Proiectul EcoRampa a fost realizat de Asociația Environ în colaborare cu Sectorul 1 al Municipiului București și Compania Romprest şi are ca scop determinarea cetăţenilor de a adopta un comportament social responsabil, prin depozitarea deşeurilor reciclabile într-un centru de colectare şi prelucrare.

           "Deşeurile, indiferent de natura lor, sunt un pericol pentru mediu. Lăsate la voia întâmplării pe spaţiile verzi sau pe stradă, ele ne pot afecta sănătatea. Prin proiectul EcoRampa și prin celelalte campanii de mediu pe care le-am organizat de-a lungul timpului suntem prima administraţie locală care implementează la nivelul întregii comunităţi un program de conştientizare şi colectare selectivă a deșeurilor. Grija pentru mediu începe de la noi de acasă", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

           "Acesta este primul dintr-o serie de proiecte cu acoperire naţională, vizând crearea unei infrastructuri solide de colectare selectivă a deşeurilor pusă la dispoziţia cetăţenilor, care să favorizeze îndeplinirea obligaţiilor de mediu ale ţării noastre. Prin Directivele Europene, fiecare dintre aceste fluxuri de deşeuri este asociat cu ţinte anuale de atins în calitate de membru al Uniunii. Neatingerea obiectivelor atrage după sine penalităţi de sute de mii de euro pe zi, care în final sunt plătite tot de către cetăţeni. Dorim ca exemplul Primăriei Sectorului 1 să fie urmat de cât mai multe primării și consilii locale, de la comune până la municipii", a declarat, la rândul său, Andrei Orban, Președintele Asociației Environ.

           Proiectul "EcoRampa" este primul de acest gen din țară și este o componentă a Campaniei Naționale de Colectare Selectivă "Alungă fantomele electronicelor vechi". În cadrul acestei campanii bucureştenii din Sectorul 1, instituţiile și companiile private au înțeles cât de important este să aibă un oraș curat și să trăiască într-un mediu sănătos şi au predat firmelor specializate, într-o singură lună, peste 8 tone de DEEE-uri.

           Pe lângă campania "Alungă fantomele electronicelor vechi", administrația locală a Sectorului 1 a lansat, încă din martie 2008, un program propriu de colectare a DEEE-urilor care se desfășoară în  a doua duminică a fiecărei luni.

           Locuitorii Sectorului 1 pot renunța cu această ocazie la aparatura electrocasnică nefolositoare care este preluată de către Asociația "Environ" în vederea tratării ecologice, valorificării și reciclării în conformitate cu legislația europeană de mediu.

           "Compania Romprest Service militează și încurajează toate inițiativele care au un simplu și unic numitor comun "Protejarea mediului!". Astfel se întâmplă și în acest caz, în care împreună cu partenerii noștri, cei cu care am mai dezvoltat o serie de campanii, la care rezultatele au vorbit de la sine și ne-au dat convingerea că merită încercat, implementat și, cel mai important, scontat orice gen de proiect (de protejare a mediului): oamenii sunt mult mai receptivi la noutăți și provocarea pe care o lansăm de fiecare dată reușește să le stârnească interesul, și să ni se alături, când e vorba de inițiative la care și ei pot fi "partenerii noștri", a declarat Adriana  Calcan, Manager Marketing si Comunicare Romprest.

           Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România și-a asumat o serie de obligații în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Potrivit Legii serviciului public de salubrizare a localităților,  Sectorul 1 al Municipiului București şi Romprest, în calitate de salubrizator local, au obligaţia de a îndeplini obiectivele de mediu impuse la nivel comunitar, în special reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate la gropile de gunoi cu 35% până în 2016. În acest sens, parteneriatul cu Asociaţia Environ are scopul de a facilita atingerea ţintelor de colectare pe fiecare dintre cele 10 fluxuri de deşeuri, în vederea protejării sănătăţii generale a cetăţenilor Municipiului Bucureşti.

Compartimentul Imagine, Cultură, Presă și Informatică

Tel. fix: 021/222.36.24

Tel. mobil: 0721.410.350 – Cristina Dumbravă

E-mail: presa.primaria1@gmail.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut