Sectorul 1 va investi în tehnologii moderne de tratare și de scoatere a mirosurilor din gunoaie
Consiliul Local a adoptat în unanimitate, în ședința de ieri, Documentul Cadru de Implementare a Strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a Serviciului Public de Salubrizare în Sectorul 1 al Capitalei.
Acest document pune bazele primului proiect important de protecție a mediului din Capitală, prin armonizarea întregii legislații privind managementul deșeurilor, de la directivele europene și legislația națională, până la hotărârile Consiliului General al Municipiului București și cele ale Consiliului Local.
Urmând modelul vest-european, Primăria Sectorului 1 intenționează să trateze gunoaiele, astfel încât la groapa de gunoi să fie depusă o cantitate de deșeuri redusă considerabil, sub forma unui material inert, care nu poluează aerul Capitalei.
Primăria Sectorului 1 va face investiții în tratarea și scoaterea mirosurilor din gunoaie, în reciclarea materialelor refolosibile, urmărind reducerea costurilor și un mai bun control asupra cantităților de deșeuri. Astfel, Sectorul 1 va deveni un model de bune practici în domeniul selectării și tratării deșeurilor din oraș.
Pentru că la Ministerul Mediului încă se lucrează la Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, implementarea imediată a unui program pilot de colectare și tratare a gunoiului este absolut necesară. Mai ales că Sectorul 1 are în interiorul granițelor sale administrative singurul depozit de deșeuri din București.
"În Sectorul 1 s-a dezvoltat o industrie a deșeurilor care funcționează după regulile capitalismului sălbatic, iar administratorii acesteia ignoră efectele dezastruoase pe care gropile de gunoi le generează asupra calității vieții bucureștenilor și asupra bugetului orașului. Mă bucur că împreună cu Primarul General, Gabriela Firea, putem aplica viziunea noastră comună despre o administrație care pune pe primul plan interesul cetățenilor și care acționează în solidar pentru binele orașului", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Reamintim că zeci de mii de bucureșteni au reclamat mirosurile respingătoare provenite de la groapa de gunoi și au semnat în număr de aproximativ 40.000 pentru închiderea focarelor de poluare de la periferia Capitalei.
"Dacă urgentăm toate procedurile, în cel mult 24 de luni, împreună cu Primăria Municipiului București, vom crea infrastructura necesară, vom crește considerabil procentul de reciclare al deșeurilor și vom depozita la groapa de gunoi doar material inert, care nu miroase și nu poluează aerul Bucureștiului. Bugetul Sectorului 1 dispune de fondurile necesare, însă pentru construcția unei infrastructuri adecvate de sortare si tratare a deșeurilor, avem nevoie de o bună și eficientă colaborare cu Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București,", a mai precizat Primarul Dan Tudorache.
Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/319.10.13/int.205
E-mail : presa.primaria1@gmail.com
Lasă un răspuns