Începe depunerea cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței și a suplimentului pentru energie
Cetățenii Sectorului 1 pot depune, începînd de luni, 18 octombrie 2021, cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pentru sezonul rece 2021- 2022 și a suplimentului pentru energie.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei și suplimentele pentru energie se acordă pe bază de cerere însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.
Cererile-declarație pe propria răspundere se depun la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, cu sediul în Bld. Mareșal Averescu nr. 17, corp C, sau pot fi trimise pe adresa de e-mail registratura@dgaspc-sectorul1.ro.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinței pot fi solicitate pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, iar suplimentele pentru energie, pentru perioada noiembrie 2021 – octombrie 2022.
La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Valoarea minimă a ajutorului pentru încălzire, cuprinsă între 250 și 500 de lei pe lună
Valoarea de referință (nivelul maxim al ajutorului pentru încălzirea locuinței aferent unei luni, stabilit în funcție de sistemul de încălzire utilizat) nu poate fi mai mică de 250 lei/lună, pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică, 320 lei/lună pentru combustibili solizi și/sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în limita consumului mediu, prevăzut în anexa nr. 1 din Legea nr. 226/2021, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.
Acest ajutor se acordă în funcție de venitul mediu net pe membru de familie sau al persoanei singure.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, precum și consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice și doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat.
Suplimentul pentru energie se acordă în sumă fixă lunară în funcție de sursa utilizată
Familiile și persoanele singure ale căror venituri nete medii lunare sunt de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:
30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului și poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat. Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.
În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.
Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile și persoanele singure depun o cerere și declarație pe propria răspundere privind, după caz, componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. În situația în care se solicită și ajutorul pentru încălzire, se va depune o singură cerere și declarație pe propria răspundere.
Pentru mai multe detalii privind acest subiect, persoanele interesate pot consulta site-ul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC) accesând următorul link: http://www.dgaspc-sectorul1.ro/pagina.aspx?pid=131&keyn=62 sau pot contacta Compartimentul Protecție Socială Consumatori Vulnerabili din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 1, telefon: 021/223.41.90 interior 280 sau 148.
Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro
Lasă un răspuns