Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Limbă

ACCES RAPID

Rețele sociale

Facebook Urmăriți-ne pe Facebook

Vei fi primul care află despre activitățile primăriei sectorului 1 și alte articole cu informări și linkuri utile.

Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1

În baza Contractului de Finanțare nr. 28 din 29.04.2022 semnat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială, Sectorul 1 al Municipiului București a implementat Proiectul ”Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1”, Cod proiect PN1044. 

Având un buget total de 1.897.907,40 lei, din care 1.897.907,40 lei finanțare nerambursabilă, proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni – 01 mai 2022 – 30 aprilie 2024 – și a fost finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile Spațiului Economic European (SEE).

Fișa proiectului – „Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1”

Afișul proiectului – ”Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1”

Pliantul proiect- ”Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1”

Obiectivul general al proiectului l-a constituit dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii de calitate care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea persoanelor de etnie romă în comunitățile de romi identificate din Sectorul 1 al Municipiului București.

Obiective specifice ale proiectului PN1044:

Obiectivul specific 1: Creșterea accesului la servicii sectoriale și integrate pentru 600 de persoane în situații de vulnerabilitate, din care cel puțin 400 (2/3) de etnie romă, din 3 cartiere ale Sectorului 1, în 24 de luni.

Obiectivul specific 2: Abilitarea/împuternicirea a 30 de persoane de etnie romă, cu accent pe femei tinere rome, din Sectorul 1, în 13 de luni.

Obiectivul specific 3: Îmbunătățirea competențelor a 11 specialiști și voluntari implicați în lucrul cu persoane de etnie romă din Sectorul 1, pentru creșterea calității serviciilor oferite și a nivelului de incluzivitate al autorităților și instituțiilor publice din Sectorul 1, în 20 luni.

Rezultatele proiectului:

Cursuri de formare profesională:

-11 specialiști au dobândit, în perioada 03 – 28.10.2022, competențe de planificare a activităților de prevenire și intervenție, în vederea respectării principiului egalității de șanse, abilități de planificare a activităților de prevenire/combatere a violenței domestice, abilități de prevenire/combatere a traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, precum și abilități de comunicare și relaționare interpersonală, intra și interinstituțională;

– 11 specialiști au fost instruiți și în privința incluziunii și educației adulților și tinerilor care aparțin grupurilor vulnerabile și familiilor de etnie romă, precum și în privința facilitării comunicării cu aceste comunități. În cadrul cursului ”Abilități de lucru cu persoane de etnie romă” care a avut loc în data de 31.10.2022, la sediul Primăriei Sectorului 1, cursanților le-a fost prezentat un model metodologic pentru o intervenție flexibilă care se poate adapta la diverse situații din cadrul familiilor rome. Cursul de formare profesională s-a axat atât pe dezvoltarea abilităților de tip ”soft skils” (comunicare, asertivitate, empatie, managementul conflictelor), cât și pe tematici de lucru cu persoane de etnie romă (cultura și tradițiile romilor, stereotipuri cu privire la etnicii romi, nediscriminare și egalitate de șanse);

– 3 reprezentanți ai administrației publice locale – câte un angajat din Primăria Sectorului 1, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Complexul Multifuncțional Caraiman – au participat, în perioada 03.10.2022-05.12.2022, la un curs de formator, printre competențele dobândite numărându-se: proiectarea procesului de instruire, organizarea activităților de formare, gestionarea și administrarea resurselor specifice programului de formare, comunicarea și relaționarea în procesul de formare, gestionarea conflictelor etc.;

– pentru ca mesajele transmise membrilor comunităților Străulești, Giulești și Chitila să fie cât mai utile, cât mai clare și cât mai concise, doi reprezentanți din Primăria Sectorului 1, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au participat, în perioada 03-04.11.2022, la Cursul ”Apărarea drepturilor romilor”. Obiectivul general al cursului l-a reprezentat apărarea drepturilor persoanelor de etnie romă, văzute ca un drept social care poate fi relevant și pentru alte cauze de justiție socială, dar și pentru furnizarea de servicii juridice pentru persoanele vulnerabile și discriminate.

Pentru a evalua impactul pe care l-a avut formarea profesională, au fost aplicate 124 de chestionare beneficiarilor din comunitățile vizate:

– 62 de chestionare au fost aplicate în noiembrie 2022;

– 62 de chestionare au fost aplicate în februarie 2023.

Rezultatele sunt centralizate într-un Raport de interpretare și demonstrează o îmbunătățire semnificativă în toți indicatorii evaluați:

– Comunicarea dintre Echipa Mobilă și beneficiari; 

– Amabilitatea și atenția reprezentanților;

– Tonul folosit în comunicare;

– Claritatea și relevanța informațiilor;

– Calitatea serviciilor furnizate și a beneficiilor primite;

– Implicarea reprezentanților în rezolvarea problemelor personale.

● Pentru a crea un spațiu de dialog și informare cu privire la nevoile persoanelor de etnie romă, Asociația E-Romnja a organizat 4 întâlniri cu peste 100 de reprezentanți ai comunității rome din cartierele Chitila, Giulești și Străulești pe tematici din sfera facilitării comunitare și combaterii discriminării. Scopul acestor cafenele publice a fost acela de a cunoaște, identifica, discuta și prioritiza problemele cele mai importante pentru comunitate. La întâlniri au participat atât femei rome și nerome, cât și bărbați romi și neromi din cele trei comunități de implementare a proiectului, care și-au dorit să se implice în activitățile proiectului;

● În perioada 21-22 august 2023, Asociația E-Romnja a organizat activitatea de instruire a celor 5 mentore și a femeilor care formează grupul de inițiativă, selectate după criterii stabilite (interes pentru implicare în comunitate, disponibilitate de timp). Cele 2 ateliere de instruire au fost centrate pe teme specifice de leadership comunitar, reprezentare, comunicare, construire rețele și alianțe, antidiscriminare. Scopul lor l-a reprezentat susținerea femeilor rome din cele 3 comunități – Chitila, Străulești și Giulești – pentru a deveni lidere comunitare și pentru a participa la ședințe de consiliu local sau la evenimente/conferințe organizate în București de către organizații neguvernamentale pe teme precum violența domestică, egalitate de gen, drepturile omului, sănătate reproductivă etc.

● Mai multe femei de etnie romă au învățat cum să se raporteze în relația cu autoritățile locale și cum să se implice mai mult în viața comunității. Zece femei rome din comunitățile Chitila, Străulești și Giulești au participat, în data de 15 septembrie 2023, la sediul Primăriei Sectorului 1, la un schimb de experiență cu alte 10 reprezentante ale altor comunități rome din țară (Mizil și Giurgiu). În cadrul acestei activități, femeile din grupurile de inițiativă cu care Asociația E-Romnja lucrează de peste 10 ani le-au împărtășit femeilor din grupul nou înființat în cadrul acestui proiect despre provocările, reușitele, dar și nenumăratele obstacole pe care le-au întâlnit în toată activitatea lor, despre metoda S.O.R.A (Studiu, Organizare, Revendicare, Advocacy), metodă care vizează implicarea femeilor rome pentru ca proiectele/măsurile pentru comunități să reflecte nevoile și experiențele acestora.

● Pentru a încuraja femeile de etnie romă să se implice mai mult în relația cu autoritățile locale, Asociația E-Romnja a organizat, în data de 21 septembrie 2023 și în data de 27 septembrie 2023, la sediul Primăriei Sectorului 1, două ateliere de lucru care au avut ca scop includerea pe agenda administrației locale a unor problematici relevante pentru comunitatea romă. Astfel, mai multe femei de etnie romă s-au întâlnit cu reprezentanți ai autorităților publice locale de la Poliția Locală Sector 1, Administrația Domeniului Public Sector 1, Direcția Investiții, Compartimentul Strategii de Dezvoltare Durabilă, Programe, Proiecte și Serviciul Imagine și Cultură din cadrul Primăriei Sectorului 1. Pe de o parte, membrele grupului de inițiativă au prezentat problemele cu care se confruntă în comunitatea în care locuiesc, iar pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Sectorului 1 le-au explicat acestora în ce stadiu se află proiectele demarate pentru rezolvarea acestor probleme.

● Pe 18 octombrie 2023 și 20 octombrie 2023 s-au derulat 2 campanii de informare cu titlul “AVEM VOCE!”. Temele celor două campanii au fost: acces la infrastructură pentru demnitate și sănătate pe primul loc, teme care au reieșit prioritare ca urmare a discutiilor si participării femeilor la cele 4 cafenele publice, la întâlnirile lunare, la atelierele cu autoritățile publice locale și la toate activitățile desfășurate până în prezent. Pentru desfășurarea acestor campanii s-au achiziționat materiale promoționale precum: 55 căni, 55 sacoșe și 55 tricouri inscripționate cu mesajul campaniilor “AVEM VOCE!”. Fiecare participant a primit cel puțin o cană, o sacoșă sau un tricou.

● Cele mai bune fotografii realizate de membrele cartierelor Străulești, Giulești și Chitila, care și-au propus să se implice în viața comunității prin identificarea problemelor cu care se confruntă și a potențialelor soluții la aceste probleme, au fost expuse, în perioada noiembrie-decembrie 2023, la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bd. Banu Manta nr. 9. Subiecte precum lipsa unui loc de joacă, lipsa infrastructurii și a limitatoarelor de viteză sau acces dificil la locuire sunt redate cu ajutorul imaginilor în cadrul expoziției ”Și noi avem o voce!”, găzduită de promotorul proiectului, Primăria Sectorului 1.

600 de pachete cu alimente de bază constând în: făină, zahăr, orez, fasole, spaghete, ulei, conserve etc. pentru beneficiarii incluși în proiect din cartierele Chitila, Străulești și Giulești;

600 de pachete de sprijin igienico-sanitar constând, printre altele, în: șampoane, săpunuri, periuțe de dinți și paste de dinți. Pe lângă aceste pachete de sprijin igienico-sanitar, beneficiarilor le-au fost furnizate și servicii pentru sănătate – mediere sanitară, pe tematici adaptate nevoilor specifice fiecărei categorii de vârstă: igiena corporală și dentară, educația sexuală, prevenția consumului de droguri și alcool, sănătatea mintală, gestionarea stresului etc.;

400 de pachete cu îmbrăcăminte și încălțăminte, rucsac și rechizite școlare, manuale auxiliare și produse alimentare pentru 200 de elevi din unitățile de învățământ incluse în proiect. Inițial au fost 200 de pachete, însă, din economiile înregistrate în cadrul proiectului, reprezentanții Fundației Viață și Lumină au achiziționat încă un rând de produse pentru cei 200 de copii;

8 adulți din Sectorul 1 au documente de identitate noi. Aceste persoane au fost identificate și selectate din rândul comunităților din Chitila, Străulești și Giulești Sârbi în timpul anchetelor sociale efectuate în teren de către reprezentanții Fundației Viață și Lumină. Selecția a fost făcută pe baza exprimării disponibilității de a fi implicate activ în acest proiect și de a urma indicațiile asistenților sociali și a instituțiilor responsabile de la nivel local. Ca urmare a obținerii actelor de identitate, cei opt membri ai comunității vor putea beneficia de diferite servicii și prestații sociale la care nu au putut avea acces în lipsa documentelor: servicii sociale furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, servicii medicale furnizate de Complexul Multifuncțional Caraiman, locuințe sociale etc. De asemenea, pentru motivarea și pentru creșterea impactului acestei activități, toți cei opt beneficiari au primit și sprijin material sub formă de pachete cu alimente de bază (făină, orez, mălai, legume, fructe etc.).

Aproximativ 100 de elevi care frecventează cursurile Școlii Gimnaziale nr. 184 din cartierul Chitila și Școlii Gimnaziale nr. 13 din cartierul Stăulești au avut parte, în plină vacanță de vară, de o surpriză. În luna august 2023, copiii au făcut o vizită la grădina zoologică din București unde au avut parte de clipe de neuitat: s-au bucurat de câteva ore de explorare și de o vizită educativă. Copiii au fost selectați de către reprezentanții Fundației Viață și Lumină din rândul grupurilor vulnerabile. Organizatorii au asigurat transportul și intrarea copiilor la grădina zoologică, precum și masa de prânz.

Mecanism de referire timpurie a riscului de părăsire timpurie a școlii realizat în urma unei colaborări strânse cu directorii Școlilor Gimnaziale nr. 13, nr. 153, nr. 162, nr. 183 și nr. 184, pentru a obține informații relevante despre situația actuală a abandonului școlar în aceste instituții. Scopul principal al mecanismului l-a reprezentat identificarea factorilor de risc și dezvoltarea unor strategii personalizate de intervenție.

Proiectul a beneficiat de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”.

Pentru mai multe informații legate de Programul de Dezvoltare Locală, vă rugăm să accesați https://dezvoltare-locala.frds.ro/

Pentru informații detaliate legate de programele finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, vă invităm să vizitați https://www.eeagrants.ro/ și https://eeagrants.org/ 

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.   

_________________________________________________________________________________________________

Facilitating access to integrated education, health, employment and empowerment services for vulnerable people in Sector 1

Sector 1 of Bucharest Municipality implemented the Project „Facilitating access to integrated education, health, employment and empowerment services for vulnerable people in Sector 1”, Project Code PN1044, based on the Financing Contract no. 28 from 29.04.2022, signed with The Romanian Social Development Fund.

With a total budget of 1.897.907,40 lei, of which 1.897.907,40 lei was non-reimbursable funding, the project ran for a period of 24 months –  01 May 2022 – 30 April 2024 – and is funded by European Economic Area (EEA) Grants.

Project sheet- “Facilitating access to integrated education, health, employment and empowerment services for vulnerable people in Sector 1”

Project poster- “Facilitating access to integrated education, health, employment and empowerment services for vulnerable people in Sector 1”

Project flyer- “Facilitating access to integrated education, health, employment and empowerment services for vulnerable people in Sector 1”

The general objective of the project was the development of an integrated and innovative system of quality services to ensure increased inclusion and empowerment of Roma people in identified Roma communities in Sector 1 of Bucharest.

Specific objectives of the project:

Specific objective 1: Increase access to sectoral and integrated services for 600 people in vulnerable situations, of which at least 400 (2/3) Roma, in 3 neighborhoods of Sector 1, within 24 months.

Specific objective 2: Empowerment of 30 Roma people, with a focus on young Roma women, from Sector 1 in 13 months.

Specific objective 3: Upgrading the skills of 11 specialists and volunteers involved in working with Roma people in Sector 1 to increase the quality of services provided and the level of inclusiveness of public authorities and institutions in Sector 1, in 20 months.

Project results:

Training courses:

– 11 specialists acquired, between 03 – 28.10.2022, skills in planning prevention and intervention activities, in order to respect the principle of equal opportunities, skills in planning activities to prevent/combat domestic violence, skills in preventing/combat human trafficking and protecting its victims, as well as interpersonal, intra and inter-institutional communication and relationship skills;

– 11 specialists were also trained on inclusion and education of adults and young people belonging to vulnerable groups and Roma families, and on facilitating communication with these communities. During the course „Skills for working with Roma people” that took place on 31.10.2022, at the City Hall of Sector 1, the trainees were presented with a methodological model for a flexible intervention that can be adapted to various situations within Roma families. The training course focused both on the development of soft skills (communication, assertiveness, empathy, conflict management) and on the topics of working with Roma people (Roma culture and traditions, stereotypes about Roma, non-discrimination and equal opportunities);

– 3 representatives of the local public administration – one employee each from the City Hall of Sector 1, the General Directorate for Social Assistance and Child Protection and the Caraiman Multifunctional Complex – participated in a training course between 03.10.2022-05.12.2022. Among the skills acquired were: designing the training process, organizing training activities, managing and administering resources specific to the training program, communication and relationship building in the training process, conflict management etc.;

– in order to make the messages conveyed to the members of Străulești, Giulești and Chitila communities as useful, clear and concise as possible, two representatives from the City Hall of Sector 1, General Directorate for Social Assistance and Child Protection participated in the course „Defending Roma Rights” on 03-04.11.2022. The general objective of the course was to defend the rights of Roma people, seen as a social right that can be relevant for other social justice cases, but also for the provision of legal services for vulnerable and discriminated people.

● To assess the impact of the training, 124 questionnaires were administered to beneficiaries in the targeted communities:

  • 62 questionnaires were administered in November 2022;
  • 62 questionnaires were administered in February 2023.

The results are centralised in an Interpretation Report and demonstrate a significant improvement in all indicators assessed:

  • communication between the Mobile Team and beneficiaries;
  • friendliness and attentiveness of the representatives;
  • tone used in communication;
  • clarity and relevance of information;
  • quality of services provided and benefits received;
  • involvement of representatives in solving personal problems.

● In order to create a space for dialogue and information on the needs of Roma people, E-Romnja Association organized 4 meetings with over 100 representatives of the Roma community from Chitila, Giulești and Străulești neighbourhoods on topics related to community facilitation and anti-discrimination. The aim of these public cafes was to know, identify, discuss and prioritize the most important issues for the community. The meetings were attended by both Roma and non-Roma women and Roma and non-Roma men from the three project communities who wanted to get involved in the project activities;

● On 21-22 August 2023, E-Romnja Association organized the training activity for the 5 mentors and women who form the initiative group, selected according to established criteria (interest in community involvement, availability of time). The 2 training workshops focused on specific topics of community leadership, representation, communication, building networks and alliances, anti-discrimination. Their aim was to support Roma women from the 3 communities – Chitila, Străulești and Giulești – to become community leaders and to participate in local council meetings or events/conferences organized in Bucharest by NGOs on topics such as domestic violence, gender equality, human rights, reproductive health etc.

● Several Roma women learned how to relate to local authorities and how to get more involved in community life. Ten Roma women from the communities of Chitila, Străulești and Giulești participated, on 15 September 2023, in an exchange of experience with 10 other representatives of other Roma communities in the country (Mizil and Giurgiu) at the City Hall of Sector 1. During this activity, women from the initiative groups with which E-Romnja Association has been working for over 10 years shared with the women of the newly established group in this project about the challenges, successes, but also the countless obstacles they have encountered throughout their work, about the S.O.R.A (Study, Organize, Claiming, Advocacy) method, which aims to involve Roma women so that projects/measures for the communities reflect their needs and experiences.

● In order to encourage Roma women to get more involved in the relationship with local authorities, the E-Romnja Association organized two workshops on 21 September 2023 and 27 September 2023 at the City Hall of Sector 1, which aimed to include issues relevant to the Roma community on the agenda of the local administration. Thus, several Roma women met with representatives of the local public authorities from the Local Police Sector 1, the Public Domain Administration Sector 1, the Investments Department, the Sustainable Development Strategies, Programmes, Projects Department and the Image and Culture Service of the Municipality of Sector 1. On the one hand, the members of the initiative group presented the problems they face in their community and, on the other hand, the representatives of the Municipality of Sector 1 explained to them the status of the projects launched to solve these problems.

● On 18 October 2023 and 20 October 2023, 2 information campaigns were held under the title „WE HAVE A VOICE!”. The themes of the two campaigns were: access to infrastructure for dignity and health in the first place, themes that have emerged as priorities as a result of the discussions and participation of women at the 4 public cafes, monthly meetings, workshops with local public authorities and all the activities carried out so far. Promotional materials such as 55 mugs, 55 bags and 55 T-shirts with the message of the „WE HAVE A VOICE!” campaigns were purchased for these campaigns. Each participant received at least one mug, bag or T-shirt.

● The best photos taken by members of Străulești, Giulești and Chitila neighbourhoods, who wanted to get involved in the life of the community by identifying the problems they face and potential solutions to these problems, were exhibited, from November to December 2023, at the City Hall of Sector 1, Bd. Banu Manta nr. 9. Subjects such as the lack of a playground, lack of infrastructure and speed limiters or difficult access to housing are portrayed with the help of images in the exhibition „We have a voice too!”, hosted by the project promoter, the City Hall of Sector 1.

600 packages of basic food consisting of: flour, sugar, rice, beans, spaghetti, oil, canned food etc. for the beneficiaries included in the project from Chitila, Străulești and Giulești neighbourhoods;

600 hygiene and sanitary support packages consisting, among others, of: shampoos, soaps, toothbrushes and toothpastes. In addition to these hygiene and health support packages, beneficiaries were also provided with health services – health mediation, on topics adapted to the specific needs of each age group: body and dental hygiene, sex education, drug and alcohol prevention, mental health, stress management etc.;

400 packages with clothes and shoes, backpack and school supplies, auxiliary textbooks and food for 200 students from the schools included in the project. Initially there were 200 packages, but from the savings made during the project, the representatives of the Life and Light Foundation have purchased another round of products for the 200 children;

8 adults in Sector 1 have new identity documents. These people were identified and selected from the communities of Chitila, Străulești and Giulești Sârbi during social surveys carried out in the field by representatives of the Life and Light Foundation. The selection was made on the basis of their willingness to be actively involved in this project and to follow the indications of the social workers and the responsible institutions at local level. As a result of obtaining identity documents, the eight members of the community will be able to benefit from various social services and benefits to which they could not have access in the absence of documents: social services provided by the General Directorate of Social Assistance and Child Protection Sector 1, medical services provided by the Caraiman Multifunctional Complex, social housing etc. Also, in order to motivate and to increase the impact of this activity, all eight beneficiaries also received material support in the form of basic food packages (flour, rice, cornflour, vegetables, fruits etc.).

● About 100 students attending the classes of Secondary School No. 184 in Chitila and Secondary School No. 13 in Stăulești had a surprise during the summer holidays. In August 2023, the children visited the zoo in Bucharest where they had unforgettable moments: they enjoyed a few hours of exploration and an educational visit. The children were selected by representatives of the Life and Light Foundation among vulnerable groups. The organisers provided transport and entrance to the zoo and lunch for the children.

Early referral mechanism on the risk of early school leaving carried out through close collaboration with the principals of Secondary Schools No. 13, No. 153, No. 162, No. 183 and No. 184 in order to obtain relevant information on the current dropout situation in these institutions. The main aim of the mechanism was to identify risk factors and develop personalized intervention strategies.

The project was supported by a grant from Iceland, Liechtenstein and Norway through EEA Grants under the Program „Local Development, Poverty Reduction and Roma Inclusion”.

For more information on the Local Development Program, please visit https://dezvoltare-locala.frds.ro/

For detailed information on the programs funded by the EEA and Norway Grants 2014-2021, please visit https://www.eeagrants.ro/ and https://eeagrants.org/ 

Material produced with the financial support of the EEA Grants. Its content (text, photos, video) does not reflect the official opinion of the Program Operator, the National Contact Point or the Financial Mechanism Office. The information and opinions expressed are the sole responsibility of the author(s).

Sari la conținut